Guide: Sådan forløber midtvejsvalget time for time

Millioner af amerikanere afgiver i dag deres stemme ved midtvejsvalget. Få et overblik over valgdøgnet her.

Millioner af amerikanere vælger i dag, hvilken politiske kurs USA tager i de næste år. (Foto: Jeff j Mitchell © Scanpix)

Midtvejsvalget i USA er ikke blot ét valg, men derimod en enorm blanding af lokalvalg.

Mens dagen byder på blandt andet valg til delstaternes lovgivende forsamlinger og guvernørposter, så er omverdenens øjne i høj grad rettet mod valgene til Kongressen.

Balancen i Kongressens to kamre, Senatet og Repræsentanternes Hus, afgør nemlig, hvor nemt præsident Trump og hans fæller hos Republikanerne har ved at få deres politik i gennem.

De næste mange timer vil en masse meningsmålinger og resultater løbende rulle ind. Men hvornår sker hvad?

DR Nyheder giver dig her et overblik over de vigtigste nedslag i programmet. Har man planer om at følge valget live, skal man nok sørge for at sætte noget kaffe over.

Østlige stater fører an

Klokken 11 i formiddags dansk tid åbnede de første valgsteder ved det amerikanske midtvejsvalg i Vermont i det østlige USA. På grund af tidsforskelle åbnede valgstederne i Alaska som de sidste klokken 17. Alle tider i denne oversigt er i dansk tid.

Midnat lukker de første valgsteder i delstaterne Kentucky og Indiana. Valgstedsmålinger og deciderede resultater kommer dryssende, efterhånden som valgstederne lukker, og stemmeoptællingen går i gang.

Der holdes særligt øje med Kentucky, fordi opgøret i statens sjette valgdistrikt er et af de mere spændende ved valget til Repræsentanternes Hus.

Ifølge det uafhængige nyhedsbrev Cook Political Report er kun 50 af de 435 pladser i Repræsentanternes Hus usikre. Hele 47 af dem tilhører lige nu Republikanerne, så det giver Demokraterne håb om, at de kan få flertal i Huset, hvis de får erobret tilpas mange sæder som det i Kentucky.

Omkring klokken 01 ventes de første resultater at tikke ind fra delstater i det østlige USA, mens valgstederne lukker i blandt andet Florida. Flere af staterne på Østkysten kan skabe bølger, beretter CNN.

Første klare fingerpeg i nat

Klokken 02 lukker valgstederne i en lang række stater. Hvis du ikke allerede følger med, så er det nu, at du skal tænde for skærmen, mener CNN.

I Tennessee og Missouri er der nemlig spænding om pladserne til Senatet. Samtidig er det tidspunktet, der er vigtigst i forhold til kontrollen over Repræsentanternes Hus, beretter TV-stationen.

Omkring klokken 03 var flere amerikanske medier ved sidste midtvejsvalg i 2014 klar med deres prognoser over, hvilket parti der vandt flertallet i Repræsentanternes Hus.

Her er Minnesota i fokus, fordi Demokraterne ser ud til at holde på statens to vigtige sæder i Senatet, mens der er spænding om fire sæder i Repræsentanternes Hus.

Klokken 05.30 var der ved sidste midtvejsvalg så stort overblik over resultaterne, at man vidste, at Republikanerne også vandt kontrollen i Senatet.

Klokken 06 lukker de sidste valgsteder i Alaska.

Kilder: Ritzau, CNN og Fivethirtyeight.com

Facebook
Twitter