Trump jagter illegale indvandrere: Jaime frygter at blive smidt hjem til Mexico

Over 11 millioner personer opholder sig illegalt i USA. Men de har stor betydning for landets økonomi.

Jaime Martinez blev tilbage i august anholdt af det amerikanske immigrationspoliti. Nu frygter han at blive deporteret til Mexico. (Foto: Mathias Vejen)

En morgen i august kunne den illegale indvandrer Jaime Martinez pludselig høre snurren fra en helikopter.

Mexicaneren var i gang med dagens arbejde på en trailerfabrik i byen Paris i det nordlige Texas.

Kort tid efter stormede betjente fra det amerikanske immigrationspoliti fabrikken. De anholdte og fængslede Jaime og 150 andre arbejdere, der har opholdt sig i USA uden tilladelse.

Martinez har arbejdet ulovligt i landet i 21 år, men det er først i år, at han blevet anholdt. Nu er han hjemme ved familien igen efter at have betalt kaution og leder atter efter arbejde, selvom han ikke må.

- Jeg kan ikke stoppe med at arbejde. Min familie skal have mad. Jeg er nødt til at tage det arbejde, jeg kan få, siger han.

Trumps vælgere er bekymret over indvandringen

Arrestationerne af Martinez og hans kollegaer kommer, efter præsident Trump har sat hårdt ind over for virksomheder, der ansætter illegale immigranter.

Og det er en kurs, som hans vælgere kan lide. En ny undersøgelse viser, at illegal immigration er det emne, som de republikanske vælgere anser som USA's største problem inden midtvejsvalget.

Shannon McGauley hører til blandt de bekymrede. Han har et fuldtidsarbejde som privatdetektiv. Når han ikke er på arbejde er han også på udkig, men så er det specifikt illegale migranter som Marinez, der er i hans søgelys.

Fra sin pickup truck holder Shannon McGauley øje med illegale migranter. I forruden ligger en rød 'Make America Great Again'-kasket, som er blevet et symbol for tilhængere af USA's præsident, Donald Trump. (Foto: Mathias Vejen)

Han mener, at de illegale ødelægger livsgrundlaget for amerikanerne ved at snuppe arbejdspladserne og presse lønningerne.

- Da min søn skulle forsøge at finde et arbejde, fik han at vide, at han ikke kunne blive ansat, fordi han ikke forstår spansk. Det er utilgiveligt.

Shannon McGauley er meget tilfreds med Trumps kamp mod den illegale indvandring, og derfor vil han fortsat bakke op om præsidenten ved det kommende midtvejsvalg.

- Jeg vil have en sikker grænse. Det er første gang, at jeg har set en ændring, og det er med Trump, siger texaneren.

Den illegale arbejdskraft er vigtig

Men den hårde kurs mod immigranterne fra regeringen i Washington har en pris. Efter razziaen mangler produktionsvirksomheden nu akut smede og andre medarbejdere.

Og den situation er et godt billede på, hvor afgørende den illegale arbejdskraft er for hele USA's økonomi, mener Jørn Brøndal, professor og leder af Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet.

- En større andel af de illegale indvandrere end amerikanere er i arbejde. Man kan ikke bare fjerne dem, uden det får store konsekvenser, siger professoren.

Et overslag viser, at antallet af illegale immigranter i USA ligger over 11 millioner. Tallet har været stabilt i flere år. Og langt hovedparten af dem er i arbejde.

I Texas estimeres det, at den illegale arbejdskraft udgør ni procent af den samlede arbejdsstyrke. I andre stater som Californien eller Nevada ligger tallet på samme niveau eller endnu højere.

De illegale indvandrere har desuden betydning for mange staters skattegrundlag, lyder det fra Jørn Brøndal.

- Mange af dem bidrager blandt andet, når de betaler moms og ejendomsskat. Og mange betaler tilmed indkomstskat ved at bruge falske id-numre.

Migranterne håber på, at skatteindbetalingerne i sidste ende kan komme dem til gavn.

- Så kan de senere bevise, at de har været i landet længe. Det kan blive aktuelt, hvis der en dag blæser nye politiske vinde, og man igen taler om amnesti for dem, der har været i landet tilstrækkelig længe, siger USA-kenderen.

Tilbage i det nordlige Texas håber Jaime Martinez, at han får lov at blive. Men fremtiden er usikker.

- Jeg har et barn med autisme. Måske har jeg derfor en mulighed for at få et arbejdsvisum. Men hvis ikke, så er det tilbage til Mexico, siger han med alvoren malet i ansigtet.

Jaime Martinez er ikke den medvirkendes virkelige navn. Af hensyn til sin egen og sine børns situation har han frabedt sig, at DR Nyheder bringer dette. Det rigtige navn er kendt af redaktionen.