Tema Junglen i Calais

Migranter i Calais-jungle har fået tre uger til at flytte

Politiet bliver formentlig sat ind, når op mod 3.455 migranter og flygtninge skal rømme den såkaldte "jungle" ved Calais. Det vurderer DR's korrespondent i Frankrig.

Disse to personer er måske blandt dem, der skal flytte, når en del af migrantlejren ved den franske by Calais skal ryddes. (Foto: pascal rossignol © Scanpix)

Mellem 800 og 3.455 migranter og flygtninge fik torsdag eftermiddag en dårlig nyhed. Deres hjem ved Calais - en migrantlejr kaldet junglen - skal ryddes. Det har en fransk domstol besluttet.

Men de kommer ifølge DR's korrespondent i Frankrig, Bjørn Willum, formentlig ikke til at forlade lejren frivilligt.

Junglen i Calais

De franske myndigheder er begyndt på rydningen af flygtningelejren "Junglen" i Calais. Lejren har været omkring 7.000 menneskers hjem de seneste mange måneder. Efter planen skal "Junglen" være jævnet med jorden i begyndelsen af november.

Gå til tema

- Myndighederne har givet dem tre uger til at forlade området, og jeg tror, det ender med, at politiet bliver sat ind, og så kan det komme til sammenstød. Men jeg har været til stede ved rydningen af en anden jungle, hvor politiet blev sat ind, men hvor det foregik forholdsvist fredeligt, siger Bjørn Willum.

Det virker ikke til, at junglen er det bedste sted at bo, så hvorfor vil de ikke flytte?

- De frygter, at det bliver det samme eller værre et andet sted. Der ligger en anden "jungle" ikke langt fra, hvor forholdene er endnu værre, siger Bjørn Willum.

Den del at junglen, der skal ryddes, er den sydlige, hvor beboerne har etableret butikker, simple sanitære forhold og er ved at få stablet fritidsaktiviteter - blandt andet et teater - på benene.

Uenighed om antal

De franske myndigheder vurderer, at 800-1.000 migranter og flygtninge bliver berørt af rydningen. Og myndighederne lover, at de vil blive genhuset i en containerpark og modtagecentre. En række NGO'er siger, at rydningen kommer til at ramme op mod 3.455 personer - heriblandt 293 mindreårige uden familie.

NGO'ernes frygt er, at der ikke vil være plads til dem i containerne eller modtagecentrene. I stedet vil de blot fordele sig andre steder langs kysten, der vender mod det forjættede Storbritannien, som mange af migranterne har forsøgt at komme til via tunnelen eller færgerne over Den Engelske Kanal.

Lejren blev oprindeligt opført på ordre fra staten, som også har besluttet, at den skal ryddes. Begrundelsen er, at lejren er blevet et centrum for kriminalitet.

En række NGO'er og 250 beboere i lejren havde anket beslutningen om at rydde lejren. Den anke blev afvist ved en fransk domstol torsdag eftermiddag.

Det er uvist, hvor mange der bor i migrantlejren, men skøn lyder på alt fra 5.000 til 10.000 personer.