Migrantkrise har fået USA's udsending i Haiti til at sige op i protest

Tusindvis af migranter har samlet sig ved grænsen mellem USA og Mexico.

Grænsevagter på hesteryg forsøger at holde migranter væk fra USA. (Foto: PAUL RATJE © Ritzau Scanpix)

Flere tusinde migranter har samlet sig i forsøget på at blive lukket over grænsen og ind i USA.

Det har ført til kaotiske scener, hvor grænsevagter og migranter flere gange er stødt sammen.

Det er nu blevet for meget for Daniel Foote, der er USA's særlige sending i Haiti, der har indgivet sin opsigelse til den amerikanske udenrigsminister Antony Blinken.

Daniel Foote vil ikke længere forbindes til det, som han kalder USA's "umenneskelige og modproduktive beslutning om at hjemsende tusindvis af haitianske flygtninge".

I sidste uge gik billeder af amerikanske grænsevagter på hesteryg, der forsøgte at forhindre migranter i at krydse grænsen, viralt.

Se her, hvordan grænsevagter forsøger at forhindre migranter i at krydse grænsen.

De kaotiske scener ved grænsen har affødt stor kritik fra demokrater og menneskeretsorganisationer, der mener, at USA har et ansvar på grund af den humanitære krise i Haiti.

- Jeg er vred. Jeg er ked af det. Jeg er ikke bare utilfreds med cowboys, der løber haitianere ned og bruger deres tøjler til at piske dem. Jeg er utilfreds med Biden-administrationen. Vi følger en Trump-politik, sagde Maxine Waters, der er en af demokraterne i Repræsentanternes hus, i onsdags.

- Hvad vi har været vidne til, er værre end hvad vi så ved slaveriet: Cowboys der pisker sorte haitianere tilbage i vandet, fortsætter demokraten.

USA's ministerium for indenrigssikkerhed har fortalt, at de har gennemgået optagelserne fra grænsen, og at de tager beskyldningere meget alvorligt, skriver The New York Times.

- Optagelserne er meget bekymrende, og de fakta, der bliver indhentet fra den fulde undersøgelse, der bliver gennemført hurtigst muligt, vil definere hvilke foranstaltninger, der skal træffes, oplyser ministeriet på Twitter.

Bliver sendt tilbage til Haiti

En del af de migranter, der har forsøgt at krydse grænsen til USA, er netop kommet fra Haiti. De er flygtet efter, at landet er blevet ramt af den ene krise efter den anden.

Først kastede et mord på landets præsident landet ud i en politisk krise, hvorefter et jordskælv ramte og dræbte mere end 2.200 mennesker, samtidig med at flere bygninger blev jævnet med jorden.

Derfor er flere haitianere flygtet ud af landet for at søge til USA, og mindst 15.000 haitianere har forladt landet, skriver NBC News.

Det var efter mordet på Haitis præsident, Jovenel Moïse, i juli, at USA sendte Daniel Foote til Haiti. Herfra er han løbende kommet med sine betænkninger, men de er blevet ignoreret, fortæller Daniel Foote.

David Foote oplyser også, at en grund til hans opsigelse er, at Biden-administrationen i lørdags meddelte, at de vil begynde at deportere nogle af migranterne ved grænsen tilbage til Haiti.

I onsdags var 1424 haitianere blevet deporteret tilbage til Haiti på 12 forskellige fly. Det oplyser Giuseppe Loprete, der er chef for den internationale organisation for migration i Haiti, ifølge CNN.

Misinformation at haitianere kan bo i USA

Den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, har reageret på Daniel Footes opsigelse. Han fortæller, at de har lyttet til hans betænkninger.

- Det er uundgåeligt, at der opstår uenigheder, når man behandler emner, der bringer stærke holdninger frem i folk. Desperationen blandt migranterne er noget, der påvirker os alle voldsomt. Derfor forstår jeg Daniels passion. Og det er derfor, vi er nødt til at gøre alt, vi kan for at støtte haitianerne nu og fremover, siger Antony Blinken og fortsætter:

- Men det er uheldigt, at nogle folk misinformerer haitianene om, at de kan komme til USA og bo på grund af den midlertidige beskyttelse, der blev givet til nogle af de haitianere, der allerede bor her for et par måneder siden. Den misinformation er meget beklagelig, fordi det gør, at folk tager på nogle farlige ture, der sætter dem selv i fare, siger Antony Blinken.

Også Ned Price, der er en talsmand for det amerikanske udenrigsministerium, siger, at Daniel Footes henvendelser ikke blev ignoreret.

- Ingen idéer er blevet ignoreret, men ikke alle idéer er gode idéer. Det er ærgeligt, at Daniel Foote vælger både at træde tilbage og fejlkarakterisere omstændighederne ved fratagelsen i stedet for at deltage i en løsningsorienteret politisk proces, siger Ned Price.

Rettelse: Det fremgik tidligere, at 1424 haitianere var blevet deporteret tilbage til USA. Det er nu rettet til Haiti.

Facebook
Twitter