Migrantsag kan koste Trump dyrt: Han har påført sig selv et dybt sår

Fordømmelsen af tvangsadskillelse af migrantbørn og -forældre er den første brede og apolitiske modstand mod præsident Trump.

Den strikse migrantpolitik har mødt bred fordømmelse på tværs af partiskel og politisk overbevisning i USA. Her ses billeder fra en demonstration i New Jersey. "At adskille familier er ondskabsfuld og umoralsk", lyder teksten på skiltet. (Foto: Stephanie Keith © Scanpix)

I nat gjorde amerikanernes præsident, Donald Trump, en ende på den politik, som siden midten af april har adskilt over 2.000 migrantbørn fra deres forældre.

For mindre end en uge siden insisterede præsidenten ellers på, at miseren ikke kunne løses med et præsidentielt direktiv, men derimod kun hvis Kongressen ændrede loven.

Den usandhed kan komme til at koste ham dyrt, vurderer lektor ved amerikanske studier på Københavns Universitet, Mette Nøhr Claushøj.

- Det er et meget dybt sår, han har påført sig selv - den status og det billede, folk har af ham, siger hun og fortsætter:

- Det er ikke et dødsstød, men det har sået tvivl om hans moralske beskaffenhed blandt nogle mennesker, der ellers har affejet hans grovheder som harmløse provokationer og som har støttet ham, fortæller hun.

Bred og apolitisk modstand

Tvangsadskillelserne blev indført som resultat af den nultolerancepolitik, der blev iværksat af det amerikanske justitsministerium i sidste måned.

Den har betydet, at samtlige personer, der bliver taget i at krydse grænsen til USA ulovligt, bliver fængslet og retsforfulgt. Har de børn med, bliver de overdraget til andre myndigheder, som først anbringer dem i detentionscentre og siden forsøger at anbringe dem hos slægtninge eller plejefamilier i USA.

Metoden har skabt vrede blandt både politikere modstandere og tilhængere og bredt i den amerikanske vælgerskare - på en måde der er hidtil uset for den amerikanske præsident.

- Det er den første sag, hvor modstanden har været mere eller mindre apolitisk. fortæller Mette Nøhr Claushøj.

- Selv den kristne højrefløj og andre, som har været nogle af Trumps mest trofaste støtter, og som har set igennem fingre med alt muligt andet, har sagt: Nej, nu må det stoppe.

Ukristent og uamerikansk

Forargelsen over tvangsadskillelserne tog til, da lækkede lydoptagelser af grædende migrantbørn, der var blevet fjernet fra deres forældre, så dagens lys.

Det fik kritikere til at kalde fremgangsmåden for inhuman, ukristen og - sidst men ikke mindst - uamerikansk. En hård kritik af en præsident, som har slået sig op på at være ærkeamerikaner.

For mange amerikanere strider tvangsadskillelsen da også direkte imod amerikanske værdier, fortæller Mette Nøhr Claushøj.

- Det har virkelig rørt ved noget i den amerikanske selvopfattelse. Selv om vi i Europa er vant til at kritisere amerikanerne, så opfatter de i høj grad sig selv som garanten for menneskerettigheder, lighed for loven og værdig behandling af andre mennesker - i hele verden.

- Og deres selvbillede passer simpelthen ikke ind i det her. Det her er sådan noget, de forbinder med en helt anden slags totalitære, diktatoriske regimer.

Du kan lytte til optagelserne i videoen her:

Rystet i deres republikanske grundvold

Til november skal de amerikanske vælgere til midtvejsvalg for at pege på de politikere, der skal sidde i Kongressen, den lovgivende del af den amerikanske regering.

Og selvom migrantstriden til den tid vil være fortid, så kan sagen risikere at få konsekvenser for Republikanerne.

- Der er en del mennesker, der vil være blevet rystet i deres grundvold over Trump-administrationen. Det kan gøre, at de vil begynde at lytte til den kritik, der er af administrationen, og måske begynde at overveje, om det er noget, de vil støtte, siger Mette Nøhr Claushøj.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter