Mike Pence langer ud efter Nike og NBA i kritisk tale om Kina

Store amerikanske brands gør knæfald for et autoritært regime, mener vicepræsidenten.

Der var demonstration til fordel for aktivisterne i Hongkong, da NBA åbnede sæsonen tirsdag i denne uge. (Foto: Frederic J. BROWN © Scanpix)

Midt under følsomme forhandlinger i handelskrigen mellem Kina og USA har den amerikanske vicepræsident, Mike Pence, rettet et hårdt angreb mod det kinesiske styre.

Under en tale i Washington D.C. kritiserede Mike Pence Kinas politik, når det gælder handel og menneskerettigheder. Samtidig stillede han sig klart på demonstranternes side under de igangværende uroligheder i den kinesiske region Hongkong.

Men Mike Pence brugte dog også store dele af sin taletid til at tordne mod det amerikanske basketballforbund NBA og sportsmærket Nike.

Vicepræsidenten anklagede de to navngivne brands for at gøre knæfald for det "autoritære regime" og for at bringe kritikere til tavshed.

Mike Pences kritik af Kina står i kontrast til præsident Trumps tøvende udtalelser om urolighederne i Hongkong. (Foto: Nicholas KAMM © Scanpix)

Strid om tweet

Kritikken af NBA bunder i et tweet tidligere på måneden fra direktøren fra basketballholdet Houston Rockets, Daryl Morey.

"Kæmp for frihed. Støt Hongkong," lød teksten i Moreys tweet, som senere blev slettet.

Basketball er Kinas mest populære sport, og NBA har en kæmpe fanskare i landet.

Tweetet vakte voldsomme reaktioner i Kina, hvor stats-tv boykottede kampe fra ligaen.

Houston Rockets har særligt mange fans i Kina, fordi landets største basketballstjerne nogensinde, Yao Ming, spillede for holdet. (Foto: Lucy Nicholson © Scanpix)

NBA er 'datterselskab' af regime

NBA, som har store indtægter fra det kinesiske marked, har distanceret sig fra Daryl Morey, som også selv har beklaget sit tweet. Men basketballforbundets handlinger falder ikke i god jord hos Mike Pence:

- Ved at stille sig på det kinesiske kommunistpartis side og bringe ytringsfriheden til tavshed, opfører NBA sig som et fuldt ejet datterselskab af det autoritære regime, sagde Pence i sin tale.

Vicepræsidenten er heller ikke imponeret over sportsmærket Nike, som fjernede merchandise for Houston Rockets fra butikker i Kina på grund af det famøse tweet fra holdets direktør.

- Nike promoverer sig selv som en såkaldt bannerfører for social retfærdighed, men når det gælder Hongkong, foretrækker man at aflevere sin sociale samvittighed ved døren, sagde Pence.

Disrespekt for flaget

USA's præsident, Donald Trump, og hans regering har tidligere været i clinch med både Nike og NBA-spillere i forbindelse med en kampagne, hvor sorte sportsstjerner fra amerikansk fodbold-ligaen NFL knælede under afspilningen af den amerikanske nationalmelodi.

Kampagnen skulle sætte fokus på raceproblemer i USA. Men Trump anklagede sportsstjernerne for at udvise "disrespekt for flaget" og opfordrede deres klubber til at "smide dem af holdet".

NBA-spillerne knælede ikke under nationalmelodien ved deres kampe, men flere af de største stjerner støttede deres NFL-kollegaer på sociale medier og fordømte Trumps udtalelser.