Mikrolån kan blive et gældsmareridt

En dansk dokumentarudsendelse stiller spørgsmålstegn ved, om mikrolån til verdens fattigste er så godt, som det ofte bliver fremstillet.

Nobelprisvinderen Muhammed Yunus, der opfandt mikrolånet til fattige kvinder i den 3. verden, fører kvinderne ud i en ødelæggende gældsspiral. Det afslører den danske journalist Tom Heinemann i en ny dokumentar. (Foto: © Martial Trezzini, Scanpix)

En dansk dokumentarudsendelse stiller spørgsmålstegn ved, om mikrolån til verdens fattigste er så godt, som det ofte bliver fremstillet. Dokumentaren viser nemlig, at et mikrolån også kan blive begyndelsen på et gældsmareridt.

Millioner af verdens fattigste har et mikrolån. Mikrolån eller mikrokreditter betyder, at der typisk kun er tale om et lån på et par hundrede kroner.

Og for nogle er det nok til en ny begyndelse, men for mange kan det også være begyndelsen for en gældsspiral som aldrig slutter.

Det viser en dokumentar lavet af danskeren Tom Heinemann, som blev vist på norsk tv tirsdag.

Udsendelsen fokuserer især på udviklingen i Bangladesh, hvor den verdensberømte Grameen Bank har lånt penge til otte millioner mennesker.

Grameen Bank er en udviklingsbank der lever af at udstede mikrolån til fattige, og særligt kvinder.

Banken blev startet i 1979 af nobelfredsprisvinderen fra 2006, Muhammad Yunus og banken har afdelinger i mere end 40 lande.

Yunus og Grameen Bank fik Nobels fredspris sammen for deres indsats for at skabe økonomisk og social udvikling blande fattige.

- Først tog jeg et lån, men så måtte jeg tage et lån mere for betale det første tilbage. Og nu har jeg gæld fem forskellige steder, fortæller Yasmeen, en indbygger i en lille landsby.

Og hendes historie er en blot en blandt mange.

Dokumentaren viser hvordan lånerne ofte, må tage nye lån for at betale deres afdrag.

Problemet er, at den reelle rente kan være helt op til 100 procent om året.

Grameen Bank forklarer den høre rente med højre omkostninger forbundet med så mange individuelle lån.

Men dokumentaren viser også, at flere udviklingseksperter er skeptiske overfor mikrolån evne til at udrydde fattigdom.

En af dem er Ha Joon Chang fra Cambridge Universitet.

- Jeg er ked at sige det, men lande som ønsker at bidrage til udviklingen i sær i Skandinavien er blevet narret til at tro at det her er løsning på fattigdomsproblemet, siger Ha Joon Chang.