Militæranalytiker: Blodige pakker til ukrainske ambassader ligner mafia-metoder

Afskårne øjne fra grise og køer handler om skræk og advarsel, vurderer militæranalytiker.

Spansk politi foran den ukrainske ambassade i Madrid efter ambassaden modtog en pakke med afskårne dele fra et dyr i sidste uge. (Foto: © VIOLETA SANTOS MOURA, Ritzau Scanpix)

For flere af Ukraines ambassader rundt om i Europa har der den seneste tid været blodige og makabre overraskelser i posten.

Pakker med afskårne øjne og fra grise og køer - også kaldet "bloody packages" - er blevet leveret til ambassader i lande som Spanien, Ungarn, Holland, Polen Kroatien, Østrig, Italien og senest også den ukrainske ambassade i Danmark.

Ingen har endnu taget skylden for at sende pakkerne, men den ukrainske udenrigsminister, Dmytro Kuleba, spekulerer i, at det er Rusland der står bag.

Selvom ingen med sikkerhed kan sige, hvem afsenderen er, sender pakkerne alligevel et klart signal til ambassaderne, vurderer Valentyna Shapovalova, der er ph.d.-stipendiat i medievidenskab og forsker i russiske medier, propaganda og misinformation ved Københavns Universitet.

- Det her er en måde at vise, at "vi holder øje med jer, vi ser, hvad I gør, og I skal passe på".

Hun forklarer, at de ukrainske diplomater bruger meget tid på at promovere Ukraines interesser. De er med til at bede om våben og organisere demonstrationer og indsamlinger og fungerer som et vigtigt værktøj for Ukraine.

Derfor kan de være et oplagt mål for Ukraines modstandere.

Formålet med pakkerne er netop at skræmme. Sådan lyder det fra Jeanette Serritzlev, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet med speciale i informationskrig og propaganda.

Ukraines ambassade i København, der tirsdag modtog en blodig pakke. (Foto: © Claus bech, Ritzau Scanpix)

- Såfremt der er tale om en russisk afsender, handler det om skræk, advarsel og opmærksomhed. Det er også et signal til de lande, ambassaderne ligger i, da det er lande, som har været eksplicitte i deres støtte til Ukraine, siger hun.

Døde kæledyr og lort i hjemmet

Jeanette Serritzlev hæfter sig ved, at forsendelserne synes at være en del af noget velorganiseret. Mandag sagde det ukrainske udenrigsministerium, at man var oppe på 21 sager i 12 lande.

Men mest af alt kalder militæranalytikeren de blodige pakker for besynderlige. Det er ikke normale redskaber i krigssammenhænge, forklarer hun.

- Det minder om noget, vi kender fra film, hvor det er mafiaagtigt at sende den slags budskaber. I film er det tit et varsel om noget ubehageligt. Det surrealistiske her er, at det værste allerede er sket, for Rusland har allerede invaderet og udfører en voldelig krig i Ukraine.

Det er dog ikke helt ukendt, at russiske instanser kan tage forskellige og nogle gange beskidte midler i brug for at intimidere oppositionspolitikere i Rusland, diplomater eller modstandere, der befinder sig i udlandet, siger Valentyna Shapovalova og nævner den russiske efterretningstjeneste FSB.

- Man er gået ind i folks lejligheder og rykket lidt rundt på ting. Man har ikke taget noget, men har gjort sin tilstedeværelse ret klar. Der er også en amerikansk forsvarsattaché, der har oplevet, at hans hund blev slået ihjel, mens han var væk. Andre diplomater har oplevet at finde lort i deres hjem.

Kan være sympatisører

Det er stadig uvist, hvem der står bag forsendelserne. Men meget peger mod en prorussisk bagmand, siger Jeanette Serritzlev.

- Det er nærliggende at tænke, at der er russiske interesser på spil. Men om det er det officielle Rusland eller nogle, der sympatiserer med Rusland, er ikke til at sige.

Valentyna Shapovalova kommer med samme vurdering.

- Vi ved ikke, om det er Rusland, men det er sandsynligt, at én enhed står bag, siger hun og tilføjer, at der findes flere prorussiske organisationer rundt omkring i Europa.

Efter de ukrainske ambassader i Danmark og Rumænien tirsdag modtog de blodige forsendelser, sagde den ukrainske udenrigsminister, Dmytro Kuleba, at gerningsmændene hellere skulle spare frimærkerne og ikke ville kunne opnå noget med forsendelserne.

Men budskabet fra afsenderne står alligevel meget klart, siger Valentyna Shapovalova.

- Ukraine siger, de ikke lader sig skræmme. Men formålet kan stadig være at vise, at I kan ikke føle jer sikre, selvom I ikke befinder jer i Ukraine.

Bliv klogere på, hvordan Ukraine og Ruslands historie har krydset hinanden flere gange gennem mere end 1.000 år.