Tema Terror i Bruxelles

Militæranalytiker: Ikke sikkert IS har haft en anelse om terrorangreb

Der er ikke stringente kommandoveje fra Islamisk Stats ledelse til europæiske terrorister, forklarer militæranalytiker.

Terrorangrebet i Bruxelles er en positiv nyhed for IS, fordi det flytter fokus fra Irak og Syrien, hvor terrororganisationen er trængt tilbage, forklarer Johannes Riber Nordby. (Foto: JONAS ROOSENS © Scanpix)

Da Islamisk Stat (IS) tirsdag over middag gik ud og tog ansvar for terrorangrebet i Bruxelles, var terrororganisationen ikke nødvendigvis klar over, at den tirsdag morgen skulle være skyld i over 30 personers død.

- Man skal passe på med at tænke de her angreb som en stringent linjestruktur med kommandoveje fra Raqqa til de her mennesker. Vi er meget mere i en gråzone, hvor terroristerne gennemfører de her angreb af egen drift, fordi de sympatiserer med IS. Det er ikke sikkert, at IS har vidst, at der ville komme et angreb, siger Johannes Riber Nordby, der er orlogskaptajn og militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.

Terror i Bruxelles

Belgiens hovedstad blev tirsdag 22. marts ramt af terrorangreb i lufthavnen Zaventem og i et metrotog, der befandt sig på stationen Maelbeek nær EU-institutionerne i det centrale Bruxelles. Islamisk Stat hævder at stå bag. Følg dækningen på dr.dk her.

Gå til tema

- Nu vil efterforskningen vise, om de her personer var løst eller fast tilknyttet til Islamisk Stat.

Johannes Riber Nordby har flere gange sagt, at Islamisk Stat i Irak og Syrien er svækket og trængt i defensiven. Det modsatte er ikke tilfældet, fordi der er en ny bølge af terrorangreb, forklarer han:

- Man må ikke tro, at de er styrket på grund af flere terrorangreb. Der er ikke en direkte forbindelse på den måde.

Følg udviklingen, som den uspiller sig i Bruxelles Live.

- Selv om IS bliver jaget ud af Raqqa i morgen, vil der stadig være en risiko for en eller anden form for terrorangreb, fordi det kun kræver, at få mennesker køber sig ind i den her tankegang og definerer sig selv som IS-kriger.

(Foto: Sabrina Uldbæk Skjødt Web og Mobil)

Tværtimod kan angrebet give IS en succeshistorie midt i trængslerne i Syrien og Irak.

- Det handler om, at Vesten nu er nede i Mellemøsten, og nu hævnes der i Europa. Der er ingen tvivl om, at det her passer Islamisk Stat fint, fordi det overdøver fuldstændigt fortællingen om, at IS er trængt tilbage og viser, at Islamisk Stat også har succes.

  • Belgiens hovedstad, Bruxelles, blev tirsdag morgen ramt af et angreb i lufthavnen og et angreb i et metro-tog, der befandt sig på stationen Maelbeek midt i byen.
  • Mindst 31 er dræbt og langt over 200 såret, og Islamisk Stat tager ansvaret for terror-angrebene, skriver nyhedsbureauet Amaq, der er relateret til Islamisk Stat.
  • Belgiens indenrigsminister har ifølge flere belgiske medier erklæret tre dages landesorg oven på angrebene.