Tema Krigen i Syrien

Militæranalytiker: Indædte bykampe om IS-bastionen Raqqa venter

Raqqa har længe været Islamisk Stats de facto-hovedstad i Syrien, men en oprørshær på omkring 30.000 vil nu indtage byen.

Omkring 30.000 oprørere fra Syriens Demokratiske Styrker (SDF) er angiveligt på vej mod byen Raqqa i Syrien for at smide Islamisk Stat ud. (Foto: Rodi Said © Scanpix)

Mens Iraks militær fortsætter angrebet mod byen Mosul i Nordirak, hvor Islamisk Stat (IS) i de seneste to år har haft sin hovedbase i Irak, er der samtidig et nyt angreb på vej mod terrorgruppens primære tilholdsted på den anden side af grænsen i nabolandet Syrien.

Syriens Demokratiske Styrker (SDF) siger ifølge Reuters, at en offensiv mod Islamisk Stats bastion i byen Raqqa er begyndt.

Dermed åbnes der nu en ny vigtig front i kampen mod IS, som er indledt af en alliance af oprørsgrupper i det borgerkrigsramte land, fortæller Johannes Riber Nordby, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.

- SDF er et sammensurium af forskellige oprørsgrupper, men primært består de af kurdiske grupper som YPG. De gør det øjensynligt, fordi de har kræfterne til at gøre det nu, siger han.

Kurdere: Blot "god timing"

Kurdiske embedsmænd har ifølge nyhedsbureauet AP afvist, at de to militære offensiver mod Islamisk Stat - i Irak og nu også i Syrien - er koordinerede, men blot er et spørgsmål om "god timing".

Men ifølge Johannes Riber Nordby er det i sidste ende amerikanerne, der med den internationale koalition i ryggen, koordinerer indsatsen ved hjælp af koalitionens luftstøtte.

- Der kan være en sammenhæng med, at man nu på tredje uge kører den her offensiv i Mosul, og nu er der måske et amerikansk ønske om, at man skal til at klemme Islamisk Stat lidt mere, siger han.

De kurdiske styrker kommer nordfra i de kurdisk-kontrollerede områder i Syrien, der grænser op mod Tyrkiet. Og YPG-soldaterne har længe været anset af USA for at være de bedst egnede tropper til at indtage Raqqa.

Tyrkiets interesser kan blive problem

Men YPG anses samtidig af tyrkerne for at stå i ledtog med den kurdiske militante gruppe PKK i Tyrkiet, og det kan blive et problem, siger Johanes Riber Nordby.

- Tyrkerne anser YPG for at være en terrorgruppe. Så spørgsmålet er, om tyrkerne vil affinde sig med, at YPG egentlig har så meget amerikansk støtte, eller om de på et eller andet tidspunkt blander sig i den her konflikt, siger han.

Tyrkiske embedsmænd - herunder præsident Recep Tayyip Erdogan - har tidligere sagt, Tyrkiet ikke vil acceptere kurdernes rolle i erobringen af Raqqa, skriver AP.

Der mangler også på nuværende tidspunkt specifikke detaljer om, hvem der efterfølgende skal have ansvaret for Raqqa efter en erobring af byen.

Tofrontskrig skal presse IS

Spørger man Johannes Riber Nordby, kan der dog være en taktisk fordel ved at angribe Islamisk Stat på to fronter på samme tid.

- Hvis man kun angriber i Mosul, så kan Islamisk Stat, hvis de har mulighed for det, tænkes at ville flytte militære styrker fra Raqqa til Mosul. Når man så samtidig angriber Raqqa, så har de ikke den mulighed, fordi de også skal forsvare den by, siger han.

Ifølge SDF deltager omkring 30.000 oprørere i angrebet mod Raqqa, men oprørsalliancen har ikke givet specifikke detaljer om, hvordan de planlægger at fordrive de omkring 5.000 militante fra byen, som anslås at være tilbage i Raqqa.

Byen er desuden hjemsted for næsten 200.000 sunni-arabere, og ifølge militæranalytikeren kan bykampene på samme måde som i Mosul blive meget indædte, når oprørshæren trænger længere ind mod byen.

- Det er klart, at der kommer til at blive kæmpet indædt om Raqqa, i hvert fald når man når ind i selve bykernen, siger Johannes Riber Nordby.