Tema Krigen i Syrien

Militæranalytiker: Islamisk Stats dage på landkortet er ved at være talte

Kampene tager til omkring terrorbevægelsen Islamisk Stats hovedsæde i Irak.

Det var fra Den Store Moske i Mosul, at terrorbevægelsens leder udråbte et kalifat i 2014, der omfatter store landområder i Syrien og Irak. (Foto: ANDREA DICENZO © Scanpix)

Kurdiske styrker strammer grebet om Mosul, der har været terrorbevægelsen Islamisk Stats hovedsæde i Irak siden 2014.

Indenfor de seneste dage har kurdiske styrker erobret flere landsbyer omkring Mosul, ifølge en kommandant fra de kurdiske styrker.

- Grebet er så stramt, at vi ikke længere taler om, hvorvidt Mosul bliver befriet. Men hvornår den bliver befriet, siger Johannes Riber Nordby, der er militæranalytiker fra Forsvarsakademiet.

- Vi ved dog ikke, om det bliver om en måned eller om et halvt år, siger han.

Frygter dæmningen bryder sammen

Siden foråret har den amerikanskledede koalition og den irakiske hær arbejdet på at få terrorbevægelsen ud af den nordirakiske by, der er strategisk vigtig.

For udover at være Iraks næststørste by er der en stor dæmning ved byen, der leverer strøm. Men ifølge Johannes Riber Nordby frygter man, at dæmningen bryder sammen.

- Den er i meget dårlig stand, og det har den være i mange år. Hvis den bryder sammen, forventer man, at byer så langt væk som Bagdad vil blive oversvømmet, hvilket betyder, at millioner af mennesker skal evakueres, siger han.

Dagene er ved at være talte

Offensiven mod Mosul sker, efter at terrorbevægelsen den seneste uge har tabt områder ved den libyske by Sirte og den syriske by Manbij.

- Der er ingen tvivl om, at som territorium, så er dagene ved at være talte for Islamisk Stat. Hvis Mosul forsvinder, så mangler man kun Raqqa i Syrien, og så har de ikke de store territorier at sidde på længere, siger Johannes Riber Nordby.

Men ifølge militæranalytikeren betyder det ikke, at terrorbevægelsen forsvinder.

- Hvis Islamisk Stat forsvinder væk fra landkortet, så kan vi godt regne med at vi forsat kommer til at høre en del til dem. For de vil stadig være derude et eller andet sted og bedrive terrorhandlinger i Vesten og lige så meget i regionen, siger Johannes Riber Nordby.

Rettelse: Det fremgik tidligere af denne artikel, at dæmningen er under Islamisk Stats kontrol. Det var imidlertid i 2014, at dæmningen midlertidigt var under Islamisk Stats kontrol, hvor den ikke blev vedligeholdt.