Tema Nordkoreas missiltrussel

Militæranalytiker: Nordkorea viser omverden, hvad de er i stand til

Nordkoreas atomprøvesprængning skaber utryghed i den asiatiske region og kan føre til våbenkapløb, mener Johannes Nordby fra Forsvarsakademiet.

Indbyggere i hovedstaden Pyongyang ser nordkoreansk stats-tv, der annoncerer, at Nordkorea har foretgaet en succesful atomprøvesprængning. (Foto: KIM WON-JIN © Scanpix)

Nordkoreansk stats-tv oplyser i dag, at landet har gennemført en "succesfuld" atomprøvesprængning på landets nationaldag.

Det er Nordkoreas femte atomprøvesprængning til dato.

- Nordkoreas atomprøvesprængning handler om, at landet vil vise omverden, hvad man er i stand til, og at man har denne kapacitet til rådighed, siger militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, Johannes Nordby.

- Og så handler det også om at sende et varsel til sine fjender. Lande, som er bange for at blive invaderet af andre, har en tendens til at udvikle atomvåben, fordi man anser det som den eneste sikre metode til ikke at blive angrebet, siger han.

Kan føre til våbenkapløb i regionen

Johannes Nordby regner ikke med, at atomprøvesprængningen får de store internationale konsekvenser for Nordkorea. Dels fordi landet allerede er under massive sanktioner i forvejen, og fordi Kina i sidste ende holder hånden under Nordkorea.

- Landene omkring Nordkorea, såsom Japan og Sydkorea, er bekymret over udviklingen. Landene har en generel tendens til mistillid over for hinanden i denne region, som kan betyde, at der kommer et våbenkapløb i en eller anden forstand, siger Johannes Nordby og forklarer, at der i den sydkoreanske befolkning er en stigende tilslutning til, at landet selv skal anskaffe sig atomvåben.

Den nordkoreanske atomprøvesprængning øger ikke truslen mod Europa og Danmark sikkerhedspolitisk, men det kan få økonomiske konsekvenser, hvis der kommer en konflikt mellem de asiatiske lande, vurderer Johannes Nordby.

- Det her område er epicenter for en hel global økonomi, så hvis der skulle komme en form for konflikt, så vil det have indflydelse på den globale økonomi og dermed også for Europa og Danmark.

- Derfor er det bestemt i dansk interesse, at Asien er så stabil som overhovedet muligt rent politisk, siger han.