Militæranalytiker: Nordkoreas atom-velvilje er en gratis omgang

Nordkorea har meddelt, at det vil lukke sit atomtestcenter. Men det er ikke sikkert, at den koreanske halvø bliver fri for atomvåben, siger en militæranalytiker.

Det var tredje gang nogensinde, at en nordkoreanske diktator holdt møde med en sydkoreansk præsident. (© Scanpix)

Det har vakt opsigt verden over, at det nordkoreanske regime nu vil lukke sit anlæg for atomprøvesprængninger i Punggye-ri, der ligger i den nordøstlige del af landet.

Men ifølge Liselotte Odgaard, der er militæranalytiker og ekspert i stormagtsdiplomati ved Forsvarsakademiet, er det på mange måder en gratis omgang for nordkoreanerne, som på ingen måde sikrer, at den koreanske halvø bliver fri for atomvåben.

- Anlægget er ikke funktionsdygtigt, så de kunne alligevel ikke bruge det. Så selvom Nordkorea tydeligt viser, at de tager skridt mod denuklearisering, er det en relativ gratis gevinst, som nordkoreanerne kan tage med hjem ved at lukke anlægget, siger hun.

- Derudover er der ingen, der ved, hvor Nordkorea opbevarer sine atomvåben. De er hjulpet af deres geografi med mange bjerge, hvor de kan gemme dem.

Punggye-ri atomanlægget står til at blive lukket. (Foto: © AIRBUS DEFENSE SPACE 38 NORTH, Scanpix)

USA optimistisk om aftale

Det var en talsmand for den sydkoreanske præsident, Moon Jae-in, som tidligere på dagen kunne berette om nordkoreanernes planer.

Meldingen kom under fredagens topmøde mellem Sydkoreas præsident og den nordkoreanske diktator, Kim Jong-un, hvor en denuklearisering af den koreanske halvø var på programmet.

Og beslutningen blev begrundet med, at Nordkorea er nået så langt i udviklingen, at yderligere forsøg i atomtestcentret er unødvendige - og ikke fordi anlægget ikke længere fungerer, som flere forskere ellers har udtalt.

Spørgsmålet er nu, hvad udmeldingen kommer til at betyde for de kommende forhandlinger.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, skal i løbet af de kommende uger mødes med den nordkoreanske diktator. Og præsidenten har krævet en total atomafrustning, og at nordkoreanerne skiller sig af med alle deres atomvåben, hvis de skal gøre sig nogle forhåbninger om at indgå en aftale med amerikanerne.

Den nyudnævnte amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, fløj i al hemmelighed til Pyongyang i påsken, hvor han holdt et møde med Kim Jong-un.

Og han har i dag udtalt i et interview med ABC News, at der er ”en reel chance for”, at USA og Nordkorea når til enighed om en aftale.

Her til eftermiddag har den sydkoreanske regering meddelt, at nordkoreanerne er klar til at opgive deres atomvåben, hvis USA giver tilsagn om ikke at angribe Nordkorea.

Den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, mødtes i påsken med Kim Jong-un. (Foto: © ho, Scanpix)

Win-win for begge

Ifølge Liselotte Odgaard kan både USA og Nordkorea have en interesse i at indgå en atomaftale.

- Nordkorea kan vinde ved, at det ikke længere er en paria-stat, der er truet af USA. Donald Trump og USA kan omvendt vinde ved, at det var dem, der fik fjernet atomvåbnene fra den koreanske halvø. Det vil være en win-win-situation for begge parter, og det er det, Nordkorea spiller på her.

Men selv hvis det sker, er det ikke sikkert, at nordkoreanerne reelt skiller sig af med deres atomvåben.

Kan vi regne med, at den koreanske halvø bliver fri for atomvåben?

- Det tror jeg ikke. Men vi kan nok regne med en aftale, der kan få det til at se ud, som om at den er fri for atomvåben.