Militæranalytiker om invasion: Det største der er sket i Europa siden Anden Verdenskrig

Russisk militær er rykket ind i Ukraine, og dermed er angrebet en realitet.

Sort røg fra en militær lufthavn tæt på den østukrainske by Kharkiv. (Foto: Aris Messinis © Ritzau Scanpix)

Rettelse: i en tidligere udgave stod der, at Putin bad russisk militær om at lægge våbnene. Det er rettet til ukrainsk militær.

I ly af natten skete det, som mange havde frygtet: Et russisk angreb på Ukraine, og dermed er der krig i Europa.

- Man må sige, at det her er det største, der er sket i Europa, siden Anden Verdenskrig.

Sådan lyder vurderingen fra Anders Puck Nielsen, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.

Situationen udvikler sig minut for minut og er derfor behæftet med en vis usikkerhed, ligesom det selvsagt er svært at vurdere, hvordan det hele ender.

Men sikkert er det, at Rusland har angrebet flere mål rundt om i Ukraine, herunder i hovedstaden, Kiev.

- Det er et meget stort og ambitiøst angreb, som Rusland har lavet her. Og generelt ser vi, at lige så snart krigen bevæger sig ind i byerne, så er det også noget, der rammer civilbefolkningen, lyder det fra Anders Puck Nielsen.

En invasion på europæisk jord

Ifølge DR’s internationale korrespondent, Steffen Gram, så er der tale om en historisk situation.

- Det er stort! Det er meget, meget stort. Det er noget, der foregår i Europa, hvor en militær supermagt rykker ind i et land med 45 millioner mennesker, siger Steffen Gram.

Med forbehold for, at vi ikke kender det endelige omfang endnu, så kan det se ud som noget, vi ikke har set lignende i årtier i Europa, lyder det fra korrespondenten.

- Det ligner den største militæraktion på europæisk jord siden Anden Verdenskrig.

En russisk sejr er ikke givet

Foreløbig er det svært at sige, hvor langt den russiske præsident, Vladimir Putin, er villig til at gå. Men meget tyder på, at formålet er at vælte den ukrainske præsident og få et styre, der kan kontrolleres fra Moskva. Men en krig mod Ukraine kan trække i langdrag, lyder det fra Anders Puck Nielsen.

- I den indledende fase har Rusland en kæmpe fordel på grund af deres teknologiske overlegenhed i forhold til Ukraine. Men på den længere bane så er de her op mod 200.000 soldater, som står der, ikke særlig meget til at kontrollere et stort land som Ukraine.

- Så det er slet ikke givet, at russerne ender med at vinde det her, og derfor kan det også godt blive langvarigt.

Putins fejltagelse

I nat gav Putin grønt lys til en militær operation i Donbass-regionen i det østlige Ukraine. Her opfordrede han blandt andet ukrainsk militær til at lægge våbnene for at undgå "blodsudgydelse."

Siden har der i løbet af morgenen været meldinger om bombardementer i flere ukrainske byer.

Men en invasion af hele Ukraine kan komme til at koste russerne dyrt, vurderer Peter Viggo Jakobsen, der er lektor ved Forsvarsakademiet. Ifølge ham er Putin ved at begå en fejltagelse.

- Ukraine vil ikke lægge sig ned fladt. Det kan godt være, at de falder væk i første omgang, men så kommer de tilbage, ligesom Taleban gjorde i Afghanistan. Så får han kærligheden at føle, og så ender han i en lortesituation, siger Peter Viggo Jakobsen.

Ukrainere forsøger at komme væk fra Kiev, efter den russiske invasion begyndte tidligt torsdag morgen, (Foto: VALENTYN OGIRENKO © Ritzau Scanpix)