Militæranalytiker: Usandsynligt, at ukrainske specialstyrker ville angribe civile russere

Der er flere spørgsmål end svar efter dagens meldinger om et ukrainsk angreb i Rusland.

Præsident Putin beskyldte i dag "nynazister" og "terrorister" for at åbne ild mod civile i en russisk grænseregion. (Foto: © Mikhail Metzel, Ritzau Scanpix)

Tidligere i dag hævdede det russiske styre, at ukrainske militante var trængt ind i den russiske Brjansk-region.

Her har de begået "en terrorhandling" ved at skyde mod civile, lyder beskyldningen fra præsident Putin, mens den lokale guvernør siger, at "sabotører fra Ukraine" har dræbt en bilist og såret en 10-årig dreng.

Den russiske sikkerhedstjeneste, FSB, har efterfølgende sagt, at russiske styrker har været i kamp med "ukrainske nationalister", som havde krydset den russiske grænse og taget gidsler.

FSB hævder ifølge BBC, at ukrainerne derefter blev ramt af et massivt russisk bombardement og blev presset tilbage til Ukraine.

Brjansk-regionen grænser op til det nordlige Ukraine. (Foto: © Kort: Google. Grafik: Morten Fogde Christensen)

Omvendt har præsident Zelenskyjs toprådgiver, Mykhajlo Podoljak, kaldt det "en bevidst provokation" fra Ruslands side, mens en talsmand for Ukraines militære efterretningstjeneste har beskrevet dagens hændelser som et internt russisk opgør.

Dagen har altså budt på modstridende meldinger, og de nærmere detaljer omkring de reelle handlinger er stadig ganske uklare.

Noget, der dog står klart, er, at sagen fylder meget i Rusland, fortæller Anders Puck Nielsen, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.

Han siger, at det er tydeligt, at man fra russisk side vil italesætte det som en ukrainsk terrorhandling.

- Det, jeg i virkeligheden mest hænger mig i, er, hvor stort det her bliver slået op i de russiske medier. Det er helt tydeligt noget, de gerne vil have bliver til en historie, hvor, hvis der rent faktisk er sket noget, så ser man dem tit dysse det ned, siger han.

Hvorfor vil de gerne det?

- Det kunne for eksempel være for at bruge det som en anledning til at komme med en form for dårlig nyhed, siger Anders Puck Nielsen, der peger på, at der i øjeblikket spekuleres i, om der er en ny russisk mobiliseringsbølge på vej.

Usandsynligt, at specialstyrker vil angribe civile

I løbet af det sidste års krig har der været flere meldinger om ukrainsk sabotage inde på russisk territorium.

Så sent som i december meldte FSB, at en sabotagegruppe bestående af fire ukrainere var blevet "likvideret", da de forsøgte at trænge ind i regionen Brajansk, påpeger Ritzau.

Og det er langt fra utænkeligt, at Ukraine sender folk over grænsen, siger Anders Puck Nielsen.

- Det er meget sandsynligt, at ukrainske specialstyrker opererer i Rusland. Men det er overhovedet ikke sandsynligt, at de render rundt og laver terrorisme og angriber civile russere.

- Det ville i givet fald være for at angribe militære mål, siger han.

Præsident Putin siger, at der er blevet begået en terrorhandling:

Det er næsten umuligt at be- eller afkræfte de forskellige meldinger om dagens hændelser, siger Yevgeniy Golovchenko, adjunkt ved Institut for Statskundskab og SODAS, Copenhagen Center for Social Data Science, på Københavns Universitet.

- Og det er på en måde noget, der kendetegner den her krig generelt. Der er masser af begivenheder, hvor der er tvivl om, hvad der sker, og det er også sådan, at informationskrig føres, siger han.  

Russisk gruppe opildner til oprør

Foruden de russiske meldinger om ukrainske militante har der også været fokus på en video, der florerer på sociale medier, hvor bevæbnede mænd siger, at de er medlemmer af et korps af russiske frivillige kaldet Russian Volunteer Corps, RVC, og at det er på tide at tage kampen op mod det russiske styre.

I en tekst til videoen skriver RVC, at de er rykket ind i Brjansk-regionen "for at vise vores landsmænd, at der er håb. At bevæbnede russere kan bekæmpe regimet".

Avisen Financial Times har identificeret den ene af mændene som en prominent højreorienteret russisk hooligan, der står i spidsen for korpset.

Den undersøgende journalistgruppe Bellingcat beskriver RVC som en gruppe, der officielt blev dannet sidste år, "som primært består af russiske anti-Putin-, anti-Kreml-figurer fra den yderste højrefløj, som er aktive i Ukraine", beretter BBC.

Bellingcat-eksperten Michael Colborne siger til BBC, at RVC ikke lader til at være involveret i "seriøse kamphandlinger", og at gruppens leder ikke har nogen militærbaggrund.

Tidligere på ugen beskyldte præsident Putin Ukraine og vestlige spioner for at have intensiveret operationer i Rusland.

Yevgeniy Golovchenko siger, at det er svært at forestille sig, at de russiske myndigheder ikke vil bruge dagens meldinger til deres fordel.

- Enten til at stramme for enten censurlovgivningen, overvågningen eller at bruge det til at legitimere yderligere i krigen mod Ukraine.