Militæranalytikere kan pege på to grunde til, at Rusland kunne stå bag dæmning-sprængning

Rusland og Ukraine anklager hinanden for at være skyld i dæmningens ødelæggelse. Eksperter hælder til, at angrebet er russisk.

Satellitbillede af den russisk holdte dæmning Nova Kakhovka, nær Kherson i det sydlige Ukraine, den 6. juni 2023. (Foto: © Maxar Technologies, Ritzau Scanpix)

Det er er sandsynligt, at ukrainerne har ret, når de påstår, at russerne står bag den ødelagte dæmning, vurderer Anders Puck Nielsen, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.

Han lægger vægt på, at det er svært at få et fuldstændigt billede af situationen, men peger alligevel på, at russerne umiddelbart har flere grunde til at ødelægge Nova Kakhovka-dæmningen i det sydlige Ukraine.

- Jeg har på nuværende tidspunkt meget svært ved at se, hvad ukrainerne skulle få ud af det her, siger Anders Puck Nielsen.

Nova Kakhovka-dæmningen

  • Dæmningen er placeret i Kherson-regionen, som er kontrolleret af Rusland.

  • Dæmningen forsyner den annekterede Krim-halvø med vand. Halvøen blev annekteret af Rusland i 2014.

På den anden side har russerne flere ting af vinde ved det, mener militæranalytikeren.

For det første er det ikke bare en dæmning, som holder vand tilbage. Det er også en bro, som man kan bruge til at komme hen over floden.

- Russerne frygter, at ukrainerne angriber hen over floden og får åbnet en ny front på den anden side og angriber derfra.

- Og noget af den risiko bliver nu afmonteret, siger Anders Puck Nielsen.

For det andet medfører en ødelagte dæmning ekstra kaos og krisehåndtering for Ukraine.

- Det giver ukrainerne en kæmpe stor katastrofe lige nu, som de er er nødt til at afsætte en masse ressourcer til at håndtere. Det kan være ressourcer, som kommer til at blive taget fra den længeventede offensiv, som ukrainerne ser ud til at være lige på nippet med.

Dæmningen ligger ved Dnepr-floden mellem atomkraftværket i Zaporizjzja og Kherson. (Kort: Søren Winther Nørbæk )

Angreb på egen banehalvdel

Det er endnu uvist, hvem der står bag sprængningen, og Rusland og Ukraine anklager hinanden for at være skyld i ødelæggelserne.

Ligesom Anders Puck Nielsen, vurderer kollegaen Peter Viggo Jakobsen, som er lektor ved Forsvarsakademiet, også, at det er mest sandsynligt, at Rusland står bag.

- Russerne har skullet vælge mellem pest og kolera. Hvis de har stået i en situation, hvor de frygtede, at fronten ville bryde sammen, og de ville miste det hele og Krim alligevel, så er det mindst onde jo at ødelægge vandforsyningen på Krim, forklarer Peter Viggo Jakobsen.

Selvom den øgelagte dæmning kan have omfattende konsekvenser for indbyggerne på Krim-halvøen, som Rusland annekterede i 2014, så kan ødelæggelsen også få betydning for Ukraine.

- Det hænger sammen med, at ukrainerne har startet deres offensiv i det her område. Det er en måde at bremse den offensiv på og få Ukraine til at fokusere på at redde civile i stedet for at skyde russere, siger Peter Viggo.

Hvor blev forårsoffensiven af?

Vi har længe talt om - og ventet på - den ukrainske forårsoffensiv. Så længe at forår nu er blevet til sommer. Men målet om en offensiv er det samme, mener Anders Puck Nielsen.

- Ukraine har fået en masse vestligt udstyr, masser af kampvogne og har opstillet 12 brigader til lige præcis denne her offensiv, siger han og tilføjer:

- Og det skal bringes i spil henover sommeren.

Sprængningen kan være en måde for russisk militær at trække nogle ressourcer ud af det ukrainske, mener Anders Puck Nielsen.

Peter Viggo Jakobsen mener også, at sprængningen har været et forsøg på at forsinke forårsoffensiven.

- Russerne har i bedste fald købt tid. Jeg regner med, at Ukraine genoptager offensiven, når vandet har lagt sig, og de har fået styr på den krisesituation, som sprængningen har forårsaget.

Det er ikke første gang, dæmningen har været i spil i konflikten. Ritzau rapporterede tilbage i november 2022, hvordan russiske medier anklagede ukrainske styrker for at have delvist ødelagt dæmningen ved et granatangreb. Dengang slap dæmningen dog uden de store skader.