Militærchef beklager kirkebesøg med Trump: 'Jeg skulle ikke have været der'

Militæret skal ikke blandes ind i politik, slår forsvarschef fast.

- Jeg skulle ikke have været der.

Sådan siger den amerikanske forsvarschef, Mark Milley, om den omstridte gåtur, som han var en del af i starten af måneden.

Her flankerede han præsident Trump på en kort gåtur ud af Det Hvide Hus og over foran en nærliggende kirke, der var blevet udsat for hærværk under voldsomme uroligheder i kølvandet på George Floyds død.

Her stillede præsident Trump sig foran kirken og fik taget billeder med en bibel i hånden, kort efter en overvejende fredelig demonstration i området omkring det nærliggende Lafayette Square var blevet ryddet.

  • Mark Milley var iklædt sin militæruniform, da han, sammen med flere ministre, fulgte med præsident Trump på den korte gåtur. (Foto: Brendan SMIALOWSKI © Scanpix)
  • Præsidenten beskyldes for at have krænket demonstranters rettigheder for at kunne få taget et billede. (Foto: Brendan SMIALOWSKI © Scanpix)
1 / 2

- Min tilstedeværelse på det tidspunkt og i den sammenhæng skabte en opfattelse af, at militæret var involveret i indenrigspolitik, siger general Milley i en optaget tale til dimittender på National Defense University.

- Det er en fejl, jeg har lært af, og jeg håber inderligt, at vi alle kan lære af den, siger militærchefen, der slår fast, at militæret skal være apolitisk.

Stor kritik

Kritikerne har stået i kø efter den kontroversielle spadseretur. Flere har nemlig beskyldt præsidenten for at rydde en fredelig demonstration, så han kunne få taget billeder foran kirken.

Præsident Trumps tidligere forsvarsminister, James Mattis, har ligefrem beskyldt præsidenten for at have brugt militærfolk til at krænke amerikanernes forfatningssikrede rettigheder for at foretage en "bizar" fotoseance.

Det gik voldsomt for sig, da demonstranterne blev fjernet fra området:

Forsvarsminister Mark Esper, der også gik med i præsidentens optog, har ikke offentligt taget afstand fra episoden, men har udtalt, at han oprindeligt troede, at gåturen havde et andet formål, beretter BBC.

Efter præsidentens gåtur i området lagde Det Hvide Hus denne video på sin twitterprofil:

Det Hvide Hus afviser

I Trump-lejren afviser man, at demonstranterne blev fjernet, så præsidenten kunne få taget billeder foran kirken.

Her lyder forklaringen, at de blev fjernet, fordi justitsminister William Barr havde bedt om at få udvidet sikkerhedszonen omkring Det Hvide Hus.

I sidste uge sammenlignede præsidentens talsperson, Kayleigh McEnany, præsidentens gåtur med Winston Churchills inspektioner af det sønderbombede London under Anden Verdenskrig.

- Præsidenten ville sende et meget kraftigt budskab om, at vi ikke lader os kue af plyndring, oprør og afbrænding, lød det blandt andet fra pressesekretæren.

Præsident Trump roser her til aften Nationalgardens indsats ved Lafayette Square:

- Vores gode tropper fra Nationalgarden, der håndterede området omkring Det Hvide Hus, kunne næsten ikke tro, hvor nemt det var, lyder det fra præsidenten på Twitter.