Militæret i Mozambique skal undersøges, efter voldsom drabsvideo går viralt

Hæren i det afrikanske land beskyldes for bestialske overgreb i jagten på islamiske terrorister

Her er det militærklædte mænd kort inden de overfalder en kvinde med slag for der efter at skyde hende. Billedet her er fra videoen, der blev optaget af drabet. I videoen kan man høre, at de beskylder hende for at være med i en islamistisk terrorgruppe. (Foto: SOCIAL MEDIA © Scanpix)

På en støvet vej går en kvinde uden tøj væk fra en håndfuld militærklædte mænd. Efter noget tid bliver kvinden indhentet af mændene, hvor efter de begynder at tæske løs på hende med en kæp. Bagefter skyder de på hende og efterlader hendes livløse krop på jorden.

Hele den voldsomme episode er optaget på video, og udspiller sig i det sydøstafrikanske land Mozambique, og har nu fået landets forsvarsministerium til at iværksætte en undersøgelse af hændelsen.

Man ved ikke, hvem der står bag – men pilen peger i retning af, at det muligvis er tropper fra landets militær.

- Det er en katastrofe for regeringen, hvis det viser sig at være soldater fra Mozambiques hær, der står bag uhyrlighederne, som vi ser på videoen. Hvis dem, der er sendt ud for at beskytte civilbefolkningen begår overgreb af den karakter, så bliver det svært for dem at få opbakning til at bekæmpe islamistiske fundamentalister. I sidste uge var Amnesty International også ude med en voldsom kritik af regeringen, så det her er desværre ikke enestående, lyder det fra DR’s Afrika-korrespondent Søren Bendixen.

Regeringen mod islamister

Mændene i videoen råber ad kvinden og beskylder hende for at være en del af den islamistiske gruppe Ansar al-Sunna. Gruppen har tilknytning til terrorbevægelsen Islamisk Stat.

Overfaldet foregik i den nordlige del af Mozambique, som hedder Cabo Delgado. Regionen har været plaget af uroligheder de seneste tre år, hvor islamistiske terrorister har udført en række angreb.

- De seneste år har en bevægelse, der kalder sig Ansar al-Sunna eller al-shabab (ikke at forveksle med terrorbevægelsen i Somalia af samme navn) vokset sig stor i landets Cabo del Gado provins. Talrige episoder, hvor bevæbnede mænd brænder landsbyer ned og henretter folk, har fået flere hundredetusinde til at flygte. Det er meget sparsomt med informationer om hvem gruppen egentlig består af, men der er i høj grad tale om en lokal gruppe, der har sværget troskab til IS. Det forklarer Søren Bendixen.

1.500 personer har mistet livet i angrebene, og omkring 250.000 er blevet fordrevet, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Derfor har Mozambiques regering forsøgt at slå de militante islamister ned, men har i den ombæring selv brugt voldsomme midler. I sidste uge rejste Amnesty således kritik af Mozambiques militær, som de mener, har brugt tortur mod fanger, ligesom de har hugget hovedet af på folk.

Økonomiske interesser

Der er fundet enorme kilder af naturgas i den nordlige del af Mozambique, og det spiller også ind i konflikten i regionen. Det fortæller Søren Bendixen.

- Der er nogle enorme økonomiske interesser på spil i det her område. Verdens næststørste forekomst af gas er fundet i undergrunden og repræsenterer en værdi på måske mere end 300 milliarder kroner. Det er en meget vigtig livline til et økonomisk trængt land.

Interessen for Capo Delgado-regionen er ny, forklarer han.

- Tidligere har regeringen ikke rigtig interesseret sig for den her del af landet, det ligger flere tusinde kilometer fra hovedstaden Maputu, og man har ikke gjort noget for at skabe udvikling for befolkningen højt mod nord. Kriminelle netværker har brugt det som transit for stoffer smuglet til Afrika fra Asien.

Facebook
Twitter