Militærforsker om langtrukken krig: 'Putin bliver nødt til at træffe nogle ubehagelige beslutninger'

Præsident Putin står over for et svært dilemma, hvis han vil fortsætte kampen, mener dansk ekspert, efter en amerikansk efterretningschef i går sagde, at Putin forbereder sig på en længerevarende konflikt.

Avril Haines, der er direktør for den amerikanske efterretningstjeneste, fremlagde sine vurderinger om krigen i Ukraine under en høring i går i det amerikanske senat. (Foto: © Saul LOEB, Ritzau Scanpix)

Selv hvis Putin får kontrol over Donbass-regionen, er der ikke udsigt til, at krigen i Ukraine stopper.

Sådan lyder vurderingen fra Avril Haines, direktør i den amerikanske nationale efterretningstjeneste, da hun i går under en høring fortalte om de trusler, verden står over for netop nu.

- Vi forventer, at præsident Putin forbereder en længere konflikt i Ukraine, hvor han stadig forsøger at nå mål ud over Donbass-regionen, lød det blandt andet fra Avril Haines.

Derfor ser den amerikanske efterretningstjeneste heller ikke noget, der peger i retning af snarlige fredsforhandlinger mellem Rusland og Ukraine.

Desuden vurderer hun, at Putin meget vel kan føle sig presset til at benytte mere drastiske metoder. Det skyldes, at Putins ambitioner ikke stemmer overens med den præstationsevne, som landets militær kan levere.

Det skriver blandt andet CBS.

I sin tale fortæller Avril Haines, at de russiske landstyrkers kampdygtighed er forringet betragteligt, og at det kan tage år, før den er tilbage på tidligere niveau.

Samtidig er vurderingen, at Putin angiveligt havde forventet, at de vestlige landes støtte til Ukraine ville falde i takt med, at landene kæmper med stigende inflation – heriblandt stigende energipriser.

Under høringen kom det også frem, at amerikanerne vurderer, at krigen er inde i et dødvande.

Sådan ser kamplinjen ud mellem de russiske og ukrainske styrker. (© Grafik: Nathalie Nystad)

Putin står over for dilemma

Anders Puck Nielsen, der er militærforsker ved Forsvarsakademiet, er enig i, at Vladimir Putin er presset. Han hæfter sig mest ved Avril Haines vurdering af, at Putins handlinger i den kommende tid vil være uforudsigelige, fremfor at kampene vil trække i langdrag.

Ifølge ham vil Rusland ikke være i stand til at fortsætte en længerevarende kamp med samme intensitet som nu i årevis. Det skyldes, at Rusland ikke har ressourcerne til det.

- Han bliver nødt til at træffe nogle ubehagelige beslutninger og investere mere i krigen, eller se i øjnene at det ikke kan lade sig gøre. I øjeblikket må russerne lede med lys og lygte for at øge rekrutteringen.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, står over for svære valg, mener Anders Puck Nielsen fra Forsvarsakademiet. (Foto: © Mikhail Metzel, Ritzau Scanpix)

- På sigt vil han stå over for et valg om at indsætte de værnepligtige, og det vil være problematisk indenrigspolitisk og enormt upopulært, siger Anders Puck Nielsen.

Modsat er ukrainerne fortsat afhængige af våben og støtte fra Vesten, forklarer han.

- Det er afgørende. Der er brug for at opretholde presset, så man får presset Putin ud i de dilemmaer, siger Anders Puck Nielsen.

I øjeblikket kæmper russerne og ukrainerne blandt andet i Kharkiv-regionen, hvor ukrainerne har generobret flere landsbyer.