Militant kurdisk gruppe tager skylden for bombeangreb i Istanbul

Gruppen har udpeget det tyrkiske militær og turismen som mål og hævder at stå bag bombeattentatet, som dræbte 38.

Mindst 38 blev dræbt i angrebet, hvor 166 andre blev såret. Det vurderes, at bombeangrebene var rettet mod de politifolk, der stod vagt ved et fodboldstadion. EPA/SEDAT SUNA (Foto: © SEDAT SUNA, Scanpix)

Den militante kurdiske gruppe TAK har taget skylden for gårsdagens dødelige angreb i Istanbul, skriver nyhedsbureauet Reuters.

38 personer blev dræbt, da to bomber med 45 sekunders mellemrum eksploderede ved et fodboldstadion, der er hjemmebane for storklubben Besiktas.

Eksperter siger, at der mindst blev brugt mellem 300 og 400 kilo sprængstoffer ved angrebene. Den ene eksplosion var så voldsom, at den efterlod et krater ved stadionet.

I dag har TAK så offentliggjort en udtalelse, hvor gruppen hævder at stå bag angrebet.

- Længe leve kurderne og Kurdistan, står der blandt andet i udtalelsen.

Ifølge nyhedsbureauet AP har gruppen erklæret, at angrebet blandt andet skulle hævne fængslingen af den kurdiske politiske leder Abdullah Öcalan.

Militær og turisme som mål

TAK, der er en forkortelse for Kurdistans Frihedshøge, udspringer af det kurdiske arbejderparti, PKK.

Gruppen anser dog arbejderpartiet som for vagt og passivt i modstanden mod den tyrkiske regering og mod undertrykkelsen af det kurdiske mindretal i Tyrkiet.

TAK har udpeget Tyrkiets militær samt landets økonomi og turisme som primære angrebsmål og har taget skylden for en række attentater gennem de senere år.

TAK bliver også omtalt som blandt andet De Kurdiske Hævnbrigader og Kurdistans Frihedsfalke.

De tyrkiske myndigheder har offentligt mistænkt militante kurdere for at stå bag angrebet uden dog at have fremlagt beviser, der underbygger mistanken. Mistanken skyldes, at angrebet primært ramte politiet, der mistede 30 betjente.

/DR Nyheder/

Overblik: Større angreb i Tyrkiet i år

  • 10. december: Mindst 38 dræbt, da to bomber eksploderede ved et fodboldstadion i Istanbul.

  • 20. august: 57 dræbt, 34 af dem børn, i et bombeangreb mod en kurdisk bryllupsfest i byen Gaziantep tæt på grænsen til Syrien. IS mistænkes for at stå bag.

  • 28. juni: 47 dræbt - heriblandt udlændinge - og 200 såret i et tredobbelt selvmordsbombeangreb på lufthavnen Atatürk i Istanbul. IS menes at stå bag.

  • 7. juni: Mindst syv politifolk og fire civile dræbt af bombe i Istanbul. TAK tog skylden for angrebet og advarede turister om at holde sig væk fra Tyrkiet.

  • 19. marts: Tre israelere og en iraner dræbt og dusinvis såret af bombe i et forretningscenter i Istanbul. Flere tyrkiske medier giver IS skylden.

  • 13. marts: Mindst 34 mennesker dræbt og snesevis såret ved et bilbombeangreb i Ankara. TAK tog skylden for angrebet.

  • 17. februar: Mindst 29 dræbt ved et selvmordsangreb mod det tyrkiske militær i Ankara. TAK tog skylden.

  • 12. januar: 12 tyske turister dræbt og over et dusin såret af en syrisk bombemand i Istanbuls turistkvarter. Regeringen siger, at IS står bag.Kilde: Ritzau