Militante grupper i Gaza svarer igen på israelske angreb med byger af raketter

Flere israelske byer, heriblandt Tel Aviv, blev fredag aften beskudt med raketter.

Israel udførte fredag aften luftangreb mod mål i Gaza, oplyser landets hær.

Som modsvar har den militante gruppe Islamisk Jihad, som er stemplet som en terrorgruppe af blandt andet EU og USA, affyret mere end 100 raketter mod israelske byer, heriblandt landets handelscentrum Tel Aviv.

Israels premierminister, Yair Lapid, siger fredag aften på tv, at luftangrebene mod Gaza er sat i værk for at modgå en "overhængende trussel".

- Israel udførte en præcis antiterror-operation mod en øjeblikkelig trussel, siger Yair Lapid ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Målet med denne operation er at eliminere en konkret trussel mod de israelske borgere og de civile, der bor langs Gazastriben.

I alt er ti personer dræbt i det israelske angreb, heriblandt et femårigt barn og 75 er såret, oplyser de palæstinensiske myndigheder. Blandt de dræbte er en leder for Islamisk Jihad i Gaza, Tayseer al-Jabari "Abu Mahmud".

- Islamisk Jihads bevægelse i Palæstina og dets militære gren Al-Quds-Brigaden er i sorg over, at den store jihadistiske kommandant Tayseer al-Jabari "Abu Mahmud" er dræbt ved et zionistisk snigmord i Gaza City, lyder det i en erklæring fra Islamisk Jihad ifølge Ritzau.

Ifølge israelske myndigheder er der ingen meldinger om tilskadekomne i angrebene på Israel.

Lørdag er der meldinger om, at angrebene fortsætter, og det israelske militær siger, at man har anholdt 19 militante i løbet af razziaer gennem natten.

Flere steder rejste røgen sig fra bygninger efter Israels angreb. (Foto: MOHAMMED SABER © Ritzau Scanpix)

Flere dages spændinger

Tidligere på ugen blev en anden leder af Islamisk Jihad, Bassam Al-Saadi, anholdt af Israels hær, da den gennemførte et angreb på Vestbredden, hvilket har ført til stigende spændinger.

- Fjenden har påbegyndt en krig mod vores folk og os, og vi vil forsvare os selv og vores folk, lyder det fra Islamisk Jihad i en erklæring ifølge Jerusalem Post.

Israels forsvarsminister, Benny Gantz, har, ifølge Reuters, godkendt planer, der skal indkalde op mod 25.000 reservister efter angrebene.

Ifølge den israelske premierminister, Yair Lapid, har Israel "ingen interesse" i en bredere konflikt, men samtidig nultolerance overfor angreb fra Gaza, siger han ifølge den egyptiske avis Al-Ahram.

Men spændingerne i området er stigende, og Islamisk Jihad ser anderledes på de israelske angreb, siger en talsperson for gruppen Daoud Shebab.

- Det her er en krigserklæring mod det palæstinensiske folk. Vi vil besvare det. Det er en krænkelse og tilsidesættelse af alle de indsatser, der er blevet gjort gennem de seneste dage for at genskabe ro, siger Daoud Shebab ifølge nyhedsbureauet AFP.

FN's særlige koordinator for fred i Mellemøsten, Tor Wennesland, advarer efterfølgende om, at der er en overhængende fare for, at den farlige eskalering kan føre til yderligere behov for nødhjælp.

- Affyringer af raketter skal stoppe omgående, og jeg opfordrer begge parter til at ungå yderligere eskalering, siger Tor Wennesland ifølge Reuters.

Egypten har også indtaget en rolle som fredsmægler mellem palæstinenserne og israelerne, i et forsøg på at bibeholde den våbenhvile, de to parter indgik i 2021.

På Twitter takker den palæstinensiske minister for civile affærer, Hussein al-Sheikh, Egypten for at indtage en fredsmæglende rolle.

- Vi appellerer til det internationale fællesskab til at gribe ind og give sikkerhed for vores folk, skriver han.