Militante i Mali truer Sverige i video med svensk gidsel

Sverige advares mod at samarbejde med Frankrig, hvis de svenske myndigheder vil have frigivet statsborger.

Svenske Johan Gustafsson var på en motorcykelrejse gennem Afrika, da han blev taget til fange i Mali for fire år siden. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

I fire år har svenske Johan Gustafsson siddet som gidsel i Mali.

En video, der angiveligt er indspillet 17. december sidste år, er seneste livstegn fra svenskeren, der sidder fanget sammen med en sydafrikaner.

I videooptagelsen advares Sverige mod at samarbejde med Frankrig, hvis de svenske myndigheder vil holde liv i håbet om at få frigivet statsborgeren.

- Hvis I vil have en hurtig frigivelse af jeres barn, så benyt ikke Frankrig som en mellemmand i kontakten med os, siger en maskeret person i den to minutter lange optagelse ifølge det svenske nyhedsbureau TT.

- Vi er netop trådt ind i det femte år med jeres barn i fangenskab, og vi er villige til at holde dem (begge gidsler, red.) så længe, det er nødvendigt, for at få vores krav opfyldt, lyder det videre.

Motorcykelrejse gennem Afrika

Johan Gustafsson blev taget som gidsel i Mali 25. november 2011. Kort efter tog en nordafrikansk gren af al-Qaeda skylden for kidnapningen.

Den nu 40-årige svensker var på motorcykelrejse gennem Afrika, da han blev taget til fange.

- Jeg hedder Johan Gustafsson. Jeg holdes fanget af al-Qaeda. I dag er det torsdag 17. december 2015, siger det svenske gidsel i videoen, der er lagt på YouTube.

Også det sydafrikanske gidsel Stephen Malcolm optræder i optagelsen, der har titlen "En besked til Sydafrika og Sverige".

/ritzau/