Miljøjournalister slås ihjel verden over

13 journalister, der har dækket eksempelvis ulovlig minedrift og skovrydning, er blevet dræbt.

En specialagent ved en ulovlig krystalmine i en nationalpark ved Novo Progresso i Brasilien. Flere journalister er verden over blevet dræbt, når de afslører illegal minedrift eller skovrydning. (Arkivfoto) (Foto: Ricardo Moraes © Scanpix)

Herhjemme er jobbet som miljø- og energijournalist ikke et job, som vi umiddelbart forbinder med fare. Men ude i verden er det anden sag.

I løbet af de seneste 10 år er 13 journalister, der beskæftiger som med miljø, natur og energi, blevet slået ihjel i forbindelse med deres arbejde. Det viser tal fra organisationen CPJ, Komiteen for beskyttelse af journalister.

Flere sager er under efterforskning, og organisationen frygter ifølge The Guardian, at tallet er så højt som 29 dræbte journalister.

Det er sager som den om Gerardo Ortega - en filippinsk talkshow-vært, der blev skudt ned i en tøjbutik, efter at han havde forholdt sig kritisk til lokale mine-projekter. Eller indiske Karun Misra, der på vej hjem fra arbejde blev skudt af tre mænd på motorcykler, efter at han havde skrevet om ulovlige mineoperationer i Uttar Pradesh-delstaten.

De farligste lande er netop Indien og Filippinerne, hvor tre journalister i hvert land er blevet dræbt, men Panama, Colombia, Rusland, Cambodia, Myanmar, Thailand og Indonesien er også med på listen.

Høj korruption

Ifølge Julie Søgaard, der er formand for Foreningen af Energi- og Miljøjournalister og tidligere vært på P1-programmet Klima og Miljø, er det ikke tilfældigt:

- De her lande råder over mineraler eller andre naturressourcer, som der er store økonomiske ressourcer i at udvinde, og hvis der så kommer en kritisk journalist i vejen, kan man godt forestille sig, at man er interesseret i at lukke munden på vedkommende, siger hun.

Det er kendetegnende, at drabene sker i lande med høj korruption og lav retssikkerhed.

- I de her lande er det ofte kriminelle organisationer i ledtog med korrupte ledere, der sidder på udvindingen, og det giver et pres mod kritikere, som vi slet ikke oplever i Danmark eller andre lignende lande, siger hun.

Greenpeace: Toppen af isbjerget

I Greenpeace er man ikke overrasket over udviklingen, der ifølge generalsekretær Mads Flarup Christensen fra Greenpeace Norden kun er "toppen af isbjerget".

- Det er selvfølgelig forstemmende, at også journalister dræbes, men det er kun en lille del af de drab, overgreb og den chikane, der generelt rammer alle, der i de her områder forsøger at standse ulovlig minedrift, skovrydning, 'landgrab' og tilsidesættelse af oprindelige folks rettigheder, siger han.

Han henviser til, at organisationen Global Witness i 2017 talte 201 drab på aktivister, hvoraf 60 procent er i Latinamerika. Det stemmer godt overens med Greenpeaces egne erfaringer, hvor særligt Syd- og Mellemamerika er farlige steder at operere.

- Her har mine- og skovselskaber et utroligt stort spillerum, og mord og trusler mod kritikere er en del af dagligdagen, siger han.

- Ofte er det ikke vores folk, der står i skudlinjen, men det fylder utroligt meget, når vi arbejder med lokale folk rundt omkring i verden. Vi har en stor operation i Manaus i Brasilien, hvor vi er nødt til at køre rundt i skudsikre biler. Vi har flere gange oplevet, at nære samarbejdspartnere bliver slået ihjel, fortæller Mads Flarup Christensen fra Greenpeace Norden.

Og 'kampen om jorden' vil kun blive mere intens, mener Mads Flarup Christensen.

- Presset fra den her ublu udnyttelse af jordens ressourcer kan vi kun forvente vil stige, i takt med efterspørgslen på eksempelvis mineraler stiger, siger han.

På nedenstående kort kan du se, i hvilke lande journalisterne er blevet dræbt.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter