Miljøparti vil overtage kanslerposten efter Merkel: Grøn kandidat kan give de store partier kamp til stregen

Annalena Baerbock kan forbedre De Grønnes chancer for at vinde kanslerposten, vurderer korrespondent.

Annalena Baerbock blev i dag nomineret til kanslerposten for De Grønne af partiets ledelse. (Foto: FILIP SINGER © Scanpix)

Når Angela Merkel efter 16 år låser døren til kontoret i det tyske statsministerium, Kanzleramt, giver hun måske nøglen til et af Europas mest magtfulde embeder videre til en grøn profil.

For miljøpartiet De Grønne er rykket markant frem i meningsmålingerne, og for første gang nogensinde har partiets ledelse i dag udpeget en kanslerkandidat.

Valget er faldet på den 40-årige Annalena Baerbock, der forventes endeligt at blive godkendt ved et landsmøde til juni.

Og hvis hun får den endelige accept, skal hun tage kampen om kanslerposten op mod store partier som de kristenkonservative CDU og CSU og det socialdemokratiske SPD, når der er valg til Forbundsdagen her til efteråret.

Og står det til hende, så er det tid til forandring i Tyskland.

- Jeg står for fornyelse, hvor andre står for at bevare status quo, lød det tidligere i dag fra Annalena Baerbock ved et pressemøde efter beslutningen.

- Jeg er dybt overbevist om, at dette land har brug for en ny begyndelse for at komme igennem det her nye og udfordrende årti på en god måde.

En kandidat med politisk kant

Valget til posten som De Grønnes kanslerkandidat stod mellem Annalena Baerbock og Robert Habeck, som hun deler formandsposten med.

Mange havde nok peget på den mere rutinerede Robert Habeck som en klar kandidat, men det lykkedes for Annalena Baerbock at imponere med sin politiske tæft og vinde større indpas, fortæller DR's korrespondent i Tyskland, Michael Reiter.

- Det mere oplagte valg ville have været Robert Habeck. Han er mere erfaren, mere kendt og har længe været den mest populære af de to. Men Annalena Baerbock har formået at hale ind på Habeck i meningsmålingerne, fortæller Michael Reiter.

- Hun vækker opsigt med politisk kant, ihærdighed og en stor faglig viden. Desuden er hun en begavet netværker, der kommer godt ud af det med de fleste i sit bagland. Så det gav god mening at pege på Baerbock som kanslerkandidaten - også i forhold til De Grønnes filosofi om, at dygtige kvindelige politikere skal mere frem i rampelyset, siger han.

For den fornyelse, som Annalena Baerbock står for, kan også forstås som andre ting end hendes politiske budskaber. Hun er også billede på et andet Tyskland, og det taler til vælgerne, der ønsker forandring.

Og det kan være med til at sikre partiet et godt valg, men også en chance for at sætte sig i kanslerstolen, mener Michael Reiter.

- I min vurdering forbedrer valget af Annalena Baerbock De Grønnes chancer for at vinde kanslerposten i efteråret. Hun er så vidende på mange politiske stofområder, at hun vil give de konservative og socialdemokratiske kanslerkandidater kamp til stregen - ikke mindst i forestående debatprogrammer i valgåret, siger han.

- Og så stiller hun op som den eneste unge, kvindelige kanslerkandidat overfor to ældre mænd. Det, tror jeg, vil appellere til de mange tyskere, der ønsker sig en form for opbrud efter valget til september, forklarer korrespondenten.

Nyder godt af regeringskrise

Men det er ikke kun Annalena Baerbock, der har formået at liste sig op i meningsmålinger. Det samme gælder hendes parti, der ifølge de seneste målinger ligger rigtig lunt i svinget.

For ifølge meningsmålingerne vil omkring 20 procent af de tyske vælgere stemme på De Grønne, og dermed ligger partiet ikke langt fra de kristenkonservative partier.

Og det skyldes dels partiets klimavenlige og grønne profil, som er begyndt at fylde mere hos tyskerne. Men det skyldes også, at der netop nu udspiller sig en intern konflikt hos de konservative regeringspartier, søsterpartierne CDU og CSU, om hvem der skal tage over for Merkel, fortæller korrespondenten.

- Som miljøparti har De Grønne i flere år profiteret af, at tyskerne begynder at mærke mere til klimakrisen. Når de nu har ekstra medvind i meningsmålingerne, skyldes det især, at de konservative, tyske regeringspartier CDU og CSU har problemer, siger Michael Reiter.

Han peger på, at de to partier er fedtet ind i en korruptionsskandale samt en intern magtkamp om, hvem der skal være partiernes fælles kanslerkandidat.

- Desuden er tyskerne i stigende grad stærkt utilfredse med regeringens ubeslutsomme håndtering af coronakrisen. Den utilfredshed profiterer oppositionspartierne af - ikke mindst De Grønne, siger Michael Reiter.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk