Milliardær døde i sin celle: USA's justitsminister langer ud efter fængsel

'Alvorlige uregelmæssigheder' i et amerikansk fængsel kommer til at få konsekvenser, lyder det.

Tegningen viser milliardæren Jeffrey Epstein under et retsmøde i sagen, hvor han var sigtet for menneskehandel med piger ned til 14 år. (Foto: JANE ROSENBURG © Scanpix)

Det var alvorlige fejl fra et fængsel i New York, der førte til, at den amerikanske milliardær Jeffrey Epstein angiveligt kunne tage sit eget liv i sin celle natten mellem fredag og lørdag.

Sådan lyder det nu fra den amerikanske justitsminister, William Barr.

- Vi opdager nu nogle alvorlige uregelmæssigheder på det her sted, som er dybt bekymrende, og som kræver en grundig efterforskning, siger Barr ifølge New York Times.

Barr uddyber dog ikke, hvilke fejl og uregelmæssigheder der er tale om, men tilføjer ifølge Washington Post, at nogen kommer til at stå til ansvar.

Efterforskningen af sagen mod Jeffrey Epstein fortsætter, lover USA's justitsminister, William Barr. (Foto: Nicholas KAMM © Scanpix)

Milliardæren Epstein var tiltalt for overgreb på mindreårige og menneskehandel med piger helt ned til 14-årsalderen.

Han døde blot to uger efter, han var blevet fjernet fra særligt opsyn på grund af selvmordsrisiko, da han allerede en gang havde forsøgt at tage sit eget liv i fængslet 23. juli.

- Jeg blev rystet - det samme var hele ministeriet - og faktisk også vred over at opdage fængslets manglende evne til at sikre denne fange, siger Barr.

Vagter skulle have tjekket

Ifølge New York Times' oplysninger var Epstein indsat på et af fængslets mest sikrede afdelinger, og ifølge foreskrifterne skulle vagter angiveligt have tjekket hans tilstand hver halve time døgnet rundt.

Men det skete ikke, og lørdag morgen blev han fundet død i sin celle.

Avisen skriver også, at en indsat, der netop er blevet fjernet fra særligt opsyn, og som er selvmordstruet, ifølge foreskrifterne skal have en cellekammerat og ikke må sidde inde alene.

Men Epstein havde ingen cellekammerat.

Finansmanden Epstein var i forvejen registreret sexforbryder. (Foto: Handout . © Scanpix)

Justitsminister Barr har bedt forbundspolitiet FBI om at undersøge, hvordan selvmordet kunne finde sted, og hvordan det kan være, at Epstein ikke længere var under skærpet opsyn så kort tid efter sit første selvmordsforsøg.

Den lokale formand for fængselsbetjentenes fagforening, Serena Gregg, har ifølge Washington Post sagt, at de to betjente, der skulle have tjekket Epsteins celle, arbejdede over og havde gjort det flere dage i træk.

- Hvis ikke det var Epstein (der tog sit eget liv, red.), ville det have været en anden på grund af forholdene i det fængsel.

- Det var kun et spørgsmål om tid, før det skete. Det var uundgåeligt. Vores personale er voldsomt overbebyrdet, sagde Serena Gregg.

Overgreb og menneskehandel

Jeffrey Epstein var i forvejen registreret som sexforbryder, fordi han tidligere har overtalt en mindreårig til at tage imod penge for seksuelle ydelser. I 2008 indgik han et forlig med myndighederne i Florida i den sag.

Han havde tætte bånd med kendisser og politikere som præsident Donald Trump og tidligere præsident Bill Clinton.

Inden sin død afventede han en ny retssag om overgreb mod mindreårige og menneskehandel med piger ned til 14 år.

Det amerikanske justitsministerie har meldt ud, at efterforskningen af sagen fortsætter ufortrødent for at finde ud af, om andre personer har hjulpet Epstein med menneskehandel.

- Ingen medskyldig kan tage det med ro, siger justitsminister Barr.