To milliardærer udveksler ukvemsord på Twitter. Og de kan begge blive USA's præsident

Donald Trump og Michael Bloomberg har været i totterne på hinanden på Twitter.

På Twitter har der været mudderkastning mellem Michael Bloomberg og Donald Trump. (Foto: Mandel NGAN © Scanpix)

Mens de demokratiske præsidentkandidater forbereder sig på opstillingsmøde - eller caucus - i ørkenstaten Nevada, foregår der også en valgkamp et helt andet sted.

På det sociale medie Twitter har de to milliardærer, der blev politikere, præsident Donald Trump og demokratisk præsidentkandidat Michael Bloomberg, været i totterne på hinanden.

- Mini Mike Bloomberg er en TABER, der har penge, men han kan ikke diskutere og har nul tilstedeværelse. Det vil I se, skriver Trump på Twitter.

Ti minutter senere rettede Trump yderligere kritik mod Bloomberg. Igen var angrebet rettet mod Bloombergs højde:

- Mini Mike er en 162 centimeter høj masse af død energi, der ikke ønsker at debattere med professionelle politikere. Ingen kasser (på scenen, red.), tak. Han hader skøre Bernie (Sanders, red.) og vil med nok penge muligvis stoppe ham.

Og Bloomberg svarede, at præsident Trump var "en gøende karnevalsklovn".

- Vi kender mange af de samme mennesker i New York. Bag din ryg griner de af dig og kalder dig en gøende karnevalsklovn. De ved, at du arvede en formue og ødelagde den med dumme handler og inkompetence. Jeg har ressourcerne til at besejre dig. Og det vil jeg, skriver Bloomberg videre.

Reklamer for millioner

Michael Bloomberg meddelte sit kandidatur i efteråret. Han har besluttet at springe de første vælgermøder og primærvalg over i de første stater. Han indleder først endeligt sin valgkamp til Super Tuesday den 3. marts.

Bloomberg har alligevel ifølge et gennemsnit af tre meningsmålinger omkring 11 procents opbakning i befolkningen til at blive Demokraternes nominerede kandidat til præsidentposten.

Michael Bloomberg, der politisk er kendt som midtsøgende, skiftede ved årtusindskiftet 40 års medlemsskab af Demokraterne ud med et medlemsskab af Det Republikanske Parti, før han blev uafhængig i 2007. (Foto: Brian snyder © Scanpix)

Og han har allerede brugt flere hundrede millioner dollar på velproducerede kampagnevideoer rettet mod præsidenten og bemærkelsesværdigt lidt mod de andre demokratiske kandidater.

Bloomberg var også taler på Det Demokratiske konvent i 2016, hvor han kaldte Trump en svindler. Så deres stridigheder er ikke nye, husker Niels Bjerre Poulsen, lektor i amerikanske studier ved Syddansk Universitet.

- Trump slår ned på Bloombergs højde og siger, at han skal have en kasse at stå på. Og Bloomberg slår tilbage, hvor Trump er mest tyndhudet, på hans omdømme i erhvervskredse. Og Bloomberg gør Trump nervøs, siger han.

- Trump har slået sig op på, at han er en genial forretningsmand, men efterfølgende har det været en lang kamp for at få lov til at se hans skattepapirer, fordi der er rygter om, at Trump slet ikke er så rig, som han siger.

Se en af Bloombergs reklamevideoer her:

Et spørgsmål om penge

Michael Bloomberg har været borgmester i New York i tre perioder og har dermed stort kendskab til Trump og hans forretninger. Og så er han langt, langt, langt rigere end Trump.

Det er mindre flatterende billeder af præsident Trump som dette, der er med i Bloombergs kampagnevideo. Foto: Screenshot fra video.

Finansmediet Forbes estimerer Bloombergs formue 61,8 milliarder dollar, svarende til 425 milliarder kroner eller mere end 20 gange Donald Trumps formue. Bloomberg har sagt, at han vil bruge 6,7 milliarder kroner på sin kampagne.

- Bloomberg er ikke nogen særligt karismatisk politiker, og det er usikkert, om han kan stå distancen. Men han har sagt, at han vil føre kampagne for Demokraterne mod Trump, også selvom de nominerer en anden kandidat.

Men, bemærker Niels Bjerre-Poulsen:

- Bloomberg er politisk meget uenig med venstrefløjen i partiet, hvor Sanders og Warren hører til.

De næste stater, der skal stemme om, hvilken demokratisk kandidat der skal nomineres, er Nevada den 22. februar og South Carolina den 29. februar.

Verdens nienderigeste

  • Michael Bloomberg er 77 år.

  • Han ejer finansmediet Bloomberg News og er den ottenderigeste person i USA og den nienderigeste person i verden.

  • Han er blandt andet uddannet fra det prestigefyldte universitet Harvard.

  • Bloomberg var borgmester i New York fra 2002 til 2013. Derudover var han medlem af Det Republikanske Parti fra 2001 til 2007.

  • I oktober 2018 meldte han sig ind i Det Demokratiske Parti, hvilket han også var medlem af før 2001.

  • Kilder: Forbes, CNN, AFP