Milliardærs kone bortført i Norge - kidnappere kræver millioner af kroner i kryptovaluta

Politiet har anbefalet ikke at betale løsesum og beder offentligheden om hjælp i sagen.

Norsk politi efterforsker en usædvanlig sag om frihedsberøvelse, har det netop offentliggjort på en pressekonference.

Sagen drejer sig om den 68-årige pensionist Anne-Elisabeth Falkevik Hagen, som er gift med en af Norges rigeste mænd, Tom Hagen, som menes at være god for 1,3 milliarder kroner.

Hun forsvandt fra ægteparrets hus i Lørenskog få kilometer øst for Oslo 31. oktober sidste år og har nu været savnet i 70 dage.

Indtil dagens pressemøde har politiet dog efterforsket i hemmelighed, lige som medierne på opfordring har holdt sig tilbage med at skrive om sagen.

Det skyldes, at kidnapperne har truet kvinden på livet, hvis sagen blev anmeldt til politiet eller omtalt i medierne, fremgik det på pressekonferencen.

- Der er fremsat både krav om løsepenge og alvorlige trusler i sagen, sagde politiinspektør Tommy Brøske på pressemødet.

- Sagen har vores højeste prioritet. Vi står over for en meget alvorlig og meget krævende sag, sagde politiinspektøren.

Vil have 67 mio. kr. i kryptovaluta

Af de norske medier fremgår det, at Tom Hagen efter bortførelsen kom hjem til en seddel fra kidnapperne, hvor de kræver ni millioner euro i kryptovalutaen Monero for at frigive kvinden.

Det er over 67 millioner kroner. Af samme grund skal politiet fra start af have efterforsket sagen som en kidnapning.

På pressemødet nævnte politiets talsmand ikke en beløbsstørrelse, men sagde, at politiet har anbefalet ikke at betale løsesum.

- Som det står nu, har politiet rådet familien til ikke at indfri kravet. Motivet til bortførelsen antages at være økonomisk vinding, sagde Tommy Brøske.

Når politiet vælger at offentliggøre sagen nu, trods at kidnapperne har truet kvinden på livet, skyldes det, at det er på bar bund.

Det har ingen mistænkte i sagen og heller ingen formodninger om, hvor kvinden holdes fanget. Ifølge politiet kan det både være i Norge eller i udlandet.

- Der har været en meget begrænset kontakt med modparten. Gerningspersonerne har valgt en digital kommunikationsplatform, som i meget lille grad muliggør kommunikation. Der har ikke indtil videre været nogen mundtlig kontakt, sagde politiinspektøren.

Ingen livstegn fra bortført kvinde

Ifølge politiet har der ikke været livstegn fra kvinden, siden hun forsvandt. Der har dog heller ikke været tegn på, at hun skulle være kommet noget til.

Ifølge tabloidavisen VG har politiet på grund af truslerne på den kidnappedes liv hidtil måttet ty til civile biler og påskud for at undersøge parrets hjem, imens det hidtil har afholdt sig fra at efterforske udendørs eller afhøre naboer.

I dag, op til pressemødet, blev grunden dog afspærret.

- Vi har valgt at holde en lav profil af polititaktiske årsager. Det gælder også internt i politiet, sagde politiinspektør Tommy Brøske på pressemødet.

Han understregede dog, at der er gennemført omfattende kriminaltekniske undersøgelser i parrets bolig, hvor der er fundet spor, som ikke blev nærmere beskrevet. Der er også afhørt flere vidner.

Norsk politi opfordrede på pressemødet offentligheden til at hjælpe, hvis den kan. Deriblandt lokale, som har gået tur i området, og billister, som har kørt forbi.

- Når vi går ud nu, skyldes det, at vi trods en bred efterforskning har brug for mere information i sagen. Offentliggørelsen har været en svær beslutning at tage, men vi håber, at den kan give værdifuld information, så vi kan komme videre, sagde Tommy Brøske.

Diverse norske politimyndigheder er indblandet i efterforskningen, og dertil Europol og Interpol.

Facebook
Twitter