Millionbyen Houston under vand: "Det overgår alt, vi tidligere har set"

Texas ramt af historisk meget regn. Hospitaler gør klar til evakuering.

Lige nu står mange af gaderne i storbyen Houston i den amerikanske delstat Texas under vand.

Ifølge den nationale vejrtjeneste er der i dele af Houston på 48 timer faldet 79 centimeter regn, og mere er på vej. Flere vejrudsigter spår, at der vil falde yderligere 127 centimeter regn frem til onsdag - et historisk regnfald for delstaten.

- Denne begivenhed er uden sidestykke, og følgevirkningerne er ukendte og overgår alt, vi tidligere har set. Følg myndighedernes ordrer, lyder det i et tweet fra den nationale vejrtjeneste.

Indtil videre er fem døde som følge af det voldsomme vejr i forbindelse med orkanen Harvey, oplyser den nationale vejrtjeneste. Dødstallet ventes at stige.

https://twitter.com/NWS/status/901832717070983169

250 motorveje i Texas er ifølge guvernøren lukket, og i Houston, der er USA's fjerdestørste by, gør to hospitaler klar til evakuering, rapporterer ABC News.

USA-korrespondent Steffen Kretz befinder sig i centrum af Houston, hvor det nu er blevet nat:

- Når jeg kigger ud af vinduet her, hvor jeg befinder mig, i centrum af Houston, i forretningsdistriktet, så er der 30 centimeter vand overalt i gaderne. Det ligner simpelthen floder, fortæller Steffen Kretz.

600 både

Han fortæller, at 80.000 mennesker i andre dele af Houston er uden strøm på grund af kortslutninger, og at tusindvis af mennesker er blevet evakueret. Der er indsat 3.000 soldater fra nationalgarden og 5.000 redningsfolk fra det føderale katastrofeberedskab. Desuden er der indsat 600 både, ligesom private bådejere opfordres til at melde sig til redningsarbejdet

- I store dele af Houston er en båd den eneste måde at komme rundt på. Man kan mange steder ikke komme frem med køretøjer, og bådene bliver brugt til at redde folk ud af biler, fra huse eller hustage, hvor folk er strandet og flager efter hjælp, siger DR's korrespondent.

By i undtagelsestilstand

Når Houston om syv timer vågner, vil det være til en mandag morgen med strømsvigt, lukkede skoler og virksomheder

- Den her by, hvor der bor seks og en halv millioner mennesker, vil være i en form for undtagelsestilstand. Man kan ikke bevæge sig ud med sikkerhed, og myndighederne fraråder også folk at vove sig ud. Så de vil vågne op til et Houston under vand, siger Steffen Kretz.

Det bliver dog langt fra en rolig nat i Texas. Myndighederne har varslet risiko for tornadoer og storme i løbet af natten. Og så mere regn til især byerne Houston, Victoria og Corpus Christi:

- Vi vil fortsætte med at få utrolig tung regn, siger Texas' guvenør, Greg Abbott, på et pressemøde.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk