Millionbyen Miami er ved at drukne

Hvis Miami i Florida skal overleve klimaforandringerne, skal der løftes huse og veje, og drikkevandet skal beskyttes.

Propelbåden pløjer sig igennem det grønne vand. En alligator skuler dovent fra de høje siv. Vi er i Everglades, Sydfloridas livsnerve, et vådområde på størrelse med Sjælland og Fyn tilsammen.

- Vi kan se, hvordan havet æder sig ind mod land og truer dette ferskvandsområde, som er nøglen til otte millioner menneskers vandforsyning, fortæller biolog Stephen Davis, fra Everglades Foundation.

Everglades er som en tragt, der fører ferskvand fra Biscayne bugten og videre ned mod millionbyen Miami. Et økosystem, som ikke kun sikrer dyre- og planteliv, men også drikkevand til Sydfloridas befolkning.

- Hvis saltvandet for alvor når Everglades, så har vi store problemer. Det vil blive meget dyrt at sikre vores drikkevand, siger Stephen Davis.

USA's Venedig

En times kørsel derfra glitrer Miamis skyline i solen. Byen er USA's Venedig. Den ligger lavt, er bygget på en undergrund af kalksten og er omkranset af vand på alle sider.

Miamis skyline. Foto: MIAMI TRAFFIC/ REUTERS/Joe Skipper (Foto: JOE SKIPPER © Scanpix)

De mest dystre klimarapporter forudser, at denne del af det sydlige Florida kan se frem til havvandstigninger på op over en meter inden udgangen af dette århundrede. En stigning som vil drukne store dele af Miami. Og byen oplever allerede stigende havvand i dag.

- Vi ser ekstreme forandringer, som kræver ekstreme løsninger for at redde det her område, siger Roy Coley, der er direktør for byudvikling i Miami Dade County.

Myndighederne arbejder allerede i dag på at hæve byen. Hundreder af millioner af skattedollars er blevet brugt til at bygge nye veje oven på de gamle, visse steder er hele kvarterer blevet hævet med mere end en meter. Og sammen med kraftige pumpesystemer forsøger man at beskytte byen og drikkevandet fra oversvømmelse.

- Vi skal hele tiden tænke nyt, i takt med at vandet omkring os stiger. Men jeg er optimist. Vi har ikke tænkt os at forlade det her skønne område. Og vi er klar til at hæve byen yderligere, fortæller Roy Coley.

Millonvillaer falder i værdi

Sydflorida er et af de områder af USA, der har mest at miste, når det gælder klimaforandringer. En rapport fra den amerikanske regering slog for nylig fast, at uden bæredygtige indsatser på både globalt og regionalt plan vil klimaforandringer resultere i store tab i USA: både ejendomme og infrastruktur er truet.

Rapporten, som er udarbejdet af 300 forskere, anslår, at hvis der ikke tages drastiske skridt for at begrænse udledningen af CO2, så kan de årlige tab løbe op i hundredvis af milliarder af dollars. Og det mærker man i Miami, hvor ejendomsværdien på de ellers så eftertragtede luksusvillaer tæt på havet er faldende.

Men Sydflorida kæmper ikke kun med oversvømmelser og faldende ejendomspriser. Stigende temperaturer i havet omkring Florida påvirker også livet i havet. Giftige røde alger har plaget ikke bare strandområder, men også fiskeriet, særligt på sydvestkysten. Et stort antal fisk og havskildpadder er døde, og dette års krabbefiskeri har været det dårligste i årtier.

Miamis strande skrumper

Miami Beach, Florida. Foto: REUTERS/Javier Galeano (Foto: JAVIER GALEANO © Scanpix)

De, der lever af turister og Miamis strande, er bekymrede.

- Strandene her i Miami skrumper år efter år. Myndigheder forsøger hele tiden at køre nyt sand ind, men det er ikke tilstrækkeligt. Så jeg er selvfølgelig bekymret for min forretning, siger Santiago Sassi, der er medejer af en restaurant i Miami Beach.

Også i Everglades ser man år efter år med stor bekymring på forandringer i det vigtige økosystem.

Biolog Stephen Davis peger til højre og venstre og viser, hvordan mangrovetræer, der lever i saltvand, er begyndt at sprede sig i ferskvandsområder, hvor træerne ikke var for bare ti år siden. Man håber, at USA snart sætter drastisk ind overfor klimaforandringer.

- Hvis vi ikke handler og handler hurtigt, så kan det jo ende med, at vi i fremtiden ikke længere kan bo her i Sydflorida.

USA's præsident, Donald Trump, har flere gange kaldt klimaforandringer for fup og har trukket USA ud af Paris-aftalen om klima med virkning fra udgangen af 2020.

Facebook
Twitter