Millioner af amerikanere deler konspirationsteorier om coronavirus: 'Folk skal have at vide, at det hele er planlagt'

En flodbølge af misinformation og fantasifulde teorier, som ikke kan dokumenteres, er fulgt i kølvandet på den globale pandemi.

I Harrisburg i staten Pennsylvania er vrede mennesker samlet foran delstatsparlamentet. De kræver, at deres samfund bliver åbnet igen.

Mange er iført Trump-hatte og skilte - og de er vrede.

Ikke kun fordi deres guvernør holder de fleste butikker lukket og har bedt folk om at holde sig indendøre. Folk her føler sig angrebet. De føler sig ført bag lyset, løjet for. De er overbeviste om, at nogen i det skjulte trækker i trådene.

- Det hele er bare frygt. Jeg tror ikke, at den her virus er værre end influenza. Det er bare, fordi vi hører om den konstant i medierne. Hvis vi ikke hørte om det hele tiden, ville folk ikke være bange, siger Sandy Weyer.

Hendes bror, Mike Pomeroy, ved siden af har en bandana i det amerikanske flags farver viklet om hovedet. Han ser en konspiration bag det hele.

- Deres motiv er kontrol. De vil have kontrol med befolkningen, det er jeg overbevist om, siger han.

"Vi er som kvæg for dem"

En kvinde med en “Anonymous”-maske skubbet op i panden ser en dyster plan bag pandemien.

- Vi er som kvæg for dem. Vi er ikke noget værd. De, som tror, at de har magten - hvorfor skulle de ikke have en agenda om at smadre os, slippe af med os, gøre os sygere, gøre os til slaver? spørger kvinden, som hedder Kathleen Kaleah.

En mand i en mørk T-shirt med et logo fra det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, griber fat i mig. Han har noget vigtigt at fortælle. Han griber om DR-mikrofonen og kigger fast på mig:

- Folk skal have at vide, at det hele er planlagt. Det er ikke konspirationsteorier. Det er fakta. Jeg har haft en meget høj sikkerhedsgodkendelse og kender stadig folk, som har det, så jeg ved, hvad der foregår, siger William Roy.

Sådan er atmosfæren i dele af USA lige nu. Tyk af mistro og frygt. Millioner af amerikanere deler misinformation og fantasifulde, men udokumenterede teorier på sociale medier.

Misinformation set af millioner

Et eksempel er en 26 minutter lang video med titlen “Plandemic”, som er gået viralt på nettet.

I filmen kommer en anti-vaccine-aktivist med en række udokumenterede beskyldninger og påstande: Filmen blev set over otte millioner gange, inden den blev fjernet fra YouTube og Facebook for at være fyldt med misinformation.

Der er gode grunde til, at amerikanerne søger forklaringer lige nu.

På godt to måneder er næsten 100.000 amerikanere døde af en virus, som ingen kan se.

Byer er lukkede. Den økonomiske nød lurer.

Og det er en naturlig trang for os mennesker at forsøge at finde mening i sådan en situation, siger forfatteren Jesse Walker.

Han har brugt år på at dykke ned i de konspirationsteorier, som har optaget amerikanerne gennem historien, og udgivet bogen United States of Paranoia.

Alle er til fals

- Konspirationsteorier er ikke kun noget, som trives ude på fløjene. De har altid været at finde midt i det amerikanske samfund, siger Jesse Walker.

- Alle kan være til fals for konspiratorisk tænkning, især i en situation, hvor folk er skræmte og søger efter mønstre, som kan forklare, hvad der sker, siger han.

Ifølge Walker har frygt altid drevet amerikansk politik. Helt tilbage til nationens fødsel, hvor der spredte sig en konspirationsteori blandt kolonisterne, som opildnede dem til oprør mod den britiske konge:

- Historien gik på, at briterne havde planer om at tage friheden fra de hvide kolonister og reducere dem til slaver. Der er direkte konspiratoriske påstande i den amerikanske uafhængighedserklæring, og du kan finde en lang række af præsidenter, som - længe før Trump - troede på én eller anden konspirationsteori, siger Walker.

Mistro til medicinalindustrien

Inden filmen “Plandemic” blev fjernet fra de store sociale netværk, nåede mange amerikanere at kommentere den. En, som skrev begejstret om påstandene i filmen, er ejendomsmægler Sally Ladd fra New Jersey.

Jeg møder hende og to veninder på en terrasse i et pænt forstadskvarter. Alle tre er veluddannede, veloplyste og aktive i forskellige velgørende bevægelser.

Sally Ladd (t.v.) fortæller, at hun ikke stoler på blandt andet Bill Gates. (Foto: © Jacob Albert Lorenzen)

Her ulmer mistroen også, både til myndighederne og til medicinalindustrien, hvor der lige nu foregår et kapløb om at komme først med en vaccine, som vil kunne indbringe svimlende beløb.

- Konspirationsteorier er kun konspirationsteorier, indtil de bevist. Og som du ved, er det sket igen og igen gennem vores historie, siger Sally Ladd.

Hun peger på et præparat mod gigt, som blev trukket tilbage fra markedet efter afsløringen af, at dets bivirkninger kan have kostet tusinder af mennesker livet.

- Jeg er meget bekymret for, at en vaccine bliver hastet ud på markedet uden den fornødne testning. Jeg er meget bekymret for, at masser af mennesker vil blive skadet, siger hun.

Konspirationer findes

- Tænk på de store tobaksfirmaer for nogle år siden. De hyrede læger til at anbefale cigaretrygning, fordi det hjalp på ondt i halsen. Der er utallige tilfælde, hvor konspirationsteorier har vist sig at være rigtige.

Nogle gange overgår virkeligheden faktisk fantasien. Som da wistlebloweren Edward Snowden i 2013 afslørede amerikanske efterretningstjenesters massive overvågning af amerikanske borgere.

- Mafiaen findes, terrorister findes, regeringen udspionerer faktisk folk. Det udvider feltet af muligheder for, hvad amerikanerne er villige til at forestille sig, siger forfatteren Jesse Walker.

Især i tider med store omvæltninger som nu med en global pandemi med uoverskuelige konsekvenser:

- Når folk for det første søger efter mønstre, for det andet er skræmte og for det tredje ved, at nogle gange så konspirerer folk rent faktisk - så er det kun naturligt, at de er villige til at forestille sig endnu større konspirationer, siger Walker.

Bill Gates er skurken

En version af historien om den britiske konge, der ville gøre kolonisterne til slaver, er dukket op igen på grund af pandemien.

Dybest set er det historien om, at rige og magtfulde personer med onde motiver trækker i trådene og vil gøre befolkningen til slaver. Denne gang er den inkarnerede ondskab, stifteren af Microsoft og én af verdens mest velhavende mænd, Bill Gates.

Konspirationsteorien dukker op igen og igen blandt demonstranterne i Harrisburg:

- Jeg tager ikke nogen vaccine. Jeg tager ikke noget, som Bill Gates står bag. Aldrig. Han er en ond person, siger Sandy Weyer.

Sandy Weyer er mildest talt skeptisk over for Bill Gates. (Foto: © Jacob Albert Lorenzen, DR Nyheder)

Bill Gates har gennem sin velgørende fond brugt milliarder af dollar på at udbrede vacciner særligt i Den Tredje Verden - målet er at nedbringe høj børnedødelighed, så fattige familier kan nøjes med at få to børn i stedet for ti og dermed finde en vej ud af fattigdom.

Det arbejde er nu blevet en brik i et mønster for nogen.

- Bill Gates har talt om befolkningskontrol og at nedbringe befolkningstallet og om måder at gøre det på, siger Mike Pomeroy.

Micro-chip i hånden?

- Det handler om kontrol. I en nøddeskal handler det om at gøre folk til slaver. Om at spore dem alle vegne, finde ud af, hvad de laver, undertrykke holdninger. Og det er forkert, siger han.

Men det er ikke kun i larmen fra Trump-tilhængere i en demonstration, at jeg hører historien. Den dukker op de mest overraskende steder. Blandt folk, jeg kender og respekterer. Og også i forstadskvarteret i New Jersey.

- Når du ser nogen, som kaster milliarder ind i Verdenssundhedsorganisationen, WHO, så bliver du nødt til at spørge, hvad han selv får ud af det, siger ejendomsmægleren Sally Ladd.

En idé fra Gates-fonden om at tilbyde fattige mennesker uden id-kort i Afrika en usynlig mærkning på hånden, så læger uden data-systemer ville kunne se, om de var blevet vaccineret, er for nogen blevet til en trussel mod friheden i USA.

Ganske udokumenteret vel at mærke.

- Teknologien bliver implanteret i hånden, og ens lægejournal vil ligge på den. Man skal have dokumentation for sin vaccinationsstatus - for eksempel for at komme ombord på et fly. Det er jeg ikke villig til at gå med til, siger Sally Ladd.

Brug for en skurk

I dag udfylder Bill Gates samme rolle som den britiske konge gjorde, dengang kolonisterne besluttede sig for gøre oprør. For USA er igen blevet et land, hvor få er forgyldte og magtfulde, og mange føler sig uden indflydelse på deres eget liv - også på terrassen i New Jersey.

- Vi har ligesom mistet vores retningssans, og vores mål er gået tabt, fordi vi er så fokuseret på penge, på at få profit og på at lytte til den person, som har flest penge - i stedet for at bruge tid på at regne ud, hvad det rigtige svar og den rigtige løsning er, siger Sue Collins.

Og i den forvirring er Bill Gates kommet til at spille en central rolle:

- Det, som konspirationsteorier gør, er at pege på en skurk. De giver dig noget, som du kan rette din vrede og mistanke mod, og det er noget, som mange mennesker længes efter, når fjenden er så teoretisk og upersonlig, som den er i en epidemi, siger forfatteren Jesse Walker.

Lige nu kan det godt føles, som om det aldrig har været værre i USA. At luften aldrig har været så tyk af mistro og frygt. Men - hvis det er slags en trøst - så er der intet overraskende ved situationen lige nu - siger Walker.

- Folk tror altid, at der er flere konspirationsteorier end nogensinde før. Men vi må holde op med at tænke på konspirationsteorier som noget usædvanligt. De er her altid, de findes i alle politiske fraktioner, alle ideologier har deres konspiratoriske versioner, siger Jesse Walker.