Millioner af amerikanere risikerer at blive sat på gaden

I dag udløber en række coronahjælpepakker i USA.

- Intet arbejde, ingen husleje, lyder et banner, der hænger fra et vindue i Columbia Heights i Washington. Billedet er fra maj 2020. (Foto: TOM BRENNER © Scanpix)

Millioner af amerikanere uden job har under coronakrisen fået en ekstraordinær støtte fra staten på 600 dollar - eller knap 3.800 kroner - om ugen, men den ordning - som 25 millioner har benyttet sig af - udløber i dag.

Det har skabt frygt for, at millioner af amerikanere risikerer at gå fra hus og hjem, fordi de ikke kan betale husleje.

For i sidste uge udløb også det moratorium, en føderalt vedtaget pause, der har sikret 12 millioner lejere yderligere rettigheder, også selvom de havde problemer med at betale huslejen.

Den amerikanske økonomi er hårdt presset:

  • Fra første til andet kvartal skrumpede USA's økonomi med 9,5 procent målt på bnp, der er et udtryk for størrelsen af et lands økonomi. Det er det største fald i de lidt mere end 70 år, der er ført statistik over udviklingen.

  • Mere end 12 millioner mennesker har meldt sig ledige siden februar. Arbejdsløshedsprocenten, som er faldet siden april og marts, er på 12,3 procent, hvilket er højere end under finanskrisen.

  • Desuden anslår statistikmyndigheden U.S. Census Bureau på baggrund af tal fra den såkaldte Household Pulse Survey ifølge Ritzau, at knap 30 millioner amerikanere i forrige uge oplevede, at de ikke fik nok at spise.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, og Det Republikanske Parti prøvede i 11. time at få aftalen om de 600 dollar forlænget med en uge, mens Kongressen forhandler en ny, større rammeaftale på plads, men det afviste demokraterne.

- De (Republikanerne, red.) vil gøre en lille ting, der ikke løser problemet, siger Demokraternes leder i Senatet, Chuck Schumer, til AP efter forhandlingerne med finansminister Steven Mnuchin blev afbrudt torsdag aften lokal tid.

En undersøgelse anslår, at op imod 40 millioner amerikanerne nu risikerer at blive sat på gaden, såfremt de ikke kan betale husleje for august måned. En anden undersøgelse siger, at "kun" omkring 25 millioner amerikanerne kan ende på gaden.

Ovenstående kortlægning viser, at andelen af lejere, der kan blive sat på gaden i nogle stater, er over 50 procent af det samlede antal lejere. For eksempel gælder det næsten 60 procent af lejerne i West Virginia mod 22 procent i Vermont.

Samlet bor omkring 110 millioner til leje, og det er kun dem, undersøgelsen beskæftiger sig med. Der kan således også være husejere, der ikke kan fortsætte tilbagebetalingen på deres boliglån og derfor ligeledes tvinges til at gå fra hus og hjem.

I hele 2016 blev 2,3 millioner amerikanere sat på gaden, en ekspert forudser over for CNBC, at vi kan se det samme i august 2020 alene.

Som om det ikke var nok at blive sat på gaden, så er der faktisk også risiko for, at lejere, der ikke betaler deres husleje, får en dårligere kreditscore, hvilket gør det vanskeligere for dem at få en ny bolig i fremtiden.

Lejere holder et banner op, hvor der står, at udsættelse er lig med døden i San Diego, Californien. (Foto: Mike Blake © Scanpix)

Under coronakrisen er der vedtaget hjælpepakker for 3.000 milliarder dollar, svarende til knap 18.900 milliarder kroner, i den amerikanske Kongres.

Facebook
Twitter