Millioner af mennesker på Afrikas Horn ved ikke, hvordan de skal få det næste måltid

Kombinationen af tørke, krig i Ukraine og inflation har ført til hungersnød i Somalia.

Børnene er de mest udsatte i Somalia, hvor omkring 30 procent er akut underernærede. Arkivfoto. (TONY KARUMBA/AFP). (Foto: Tony Karumba © Ritzau Scanpix)

I juni beskrev New York Times, hvordan en kvinde forlod sit hjem i det østlige Somalia, fordi hendes afgrøder tørrede ud, og geder døde. Hun vandrede i 40 graders hede til en nødhjælpslejr med sine tre børn.

Hendes tre et halvt år gamle søn Adan tiggede om mad og vand. Men hun havde ikke noget at give og fortæller til avisen, at "vi begravede ham og blev ved med at gå".

Endelig når familien til en lejr. Her får hendes otteårige fejlernærede datter ifølge New York Times kighoste og dør. Tilbage sidder hun med sin datter på to år.

Det er en barsk skæbne, og i øjeblikket overgår noget lignende mange i Somalia.

Efter flere måneder med hård tørke risikerer en halv million børn at sulte i Somalia - så kontant var udmeldingen fra FN's børneorganisation, Unicef, på et pressemøde forleden.

FN's nødhjælpschef Martin Griffiths advarer på et pressemøde den 5. september om, at Somalia er på randen af hungersnød (Photo by Hassan Ali ELMI / AFP) (Foto: HASSAN ALI ELMI © Ritzau Scanpix)

Også Røde Kors har for nylig advaret om, at millioner af mennesker på Afrikas Horn ikke ved, hvordan de skal få deres næste måltid.

Anders Ladekarl er generalsekretær for Dansk Røde Kors og netop hjemvendt fra den somaliske region i Etiopien, hvor han har set den voldsomme hungersnød på nært hold.

- Historien fra New York Times vækker desværre meget klare minder for mig. Jeg har oplevet rigtig mange af den type historier.

Han har blandt andet besøgt overfyldte hospitaler, hvor forældre forgæves forsøger at få livsnødvendig behandling til deres underernærede børn.

- Millioner af mennesker er på kanten af sult. Især de meget små børn er særligt sårbare.

Interimistiske telte danner en lejre for internt fordrevne i Somalia. (Photo by YASUYOSHI CHIBA / AFP) (Foto: Yasuyoshi CHIBA © Ritzau Scanpix)

Ukrainekrig forværrer situationen

Røde Kors peger på flere forskellige faktorer, der har ledt til "en perfekt storm" og sendt dele af østafrika i hungersnød.

For det første har regnsæsonen på Afrikas Horn slået fejl fem sæsoner i streg. Det har betydet udtørrede vandhuller og slået halvdelen af alle husdyr ihjel. Husdyr, mange mennesker er dybt afhængige af.

For det andet har krigen i Ukraine sendt fødevarepriserne på himmelflugt.

- De prisstigninger, vi oplever i vores del af verden, slår også igennem i resten af verden og rammer særlig hårdt de mennesker, der nærmest ingenting har i forvejen, forklarer Anders Ladekarl.

- Dem, der måtte have en lillesmule ressourcer at købe mad for, kan kun købe en tredjedel af den mad, de kunne før, siger han.

I en af de mange hundrede lejre for internt fordrevne i Somalia drikker en kvinde vand (Photo by YASUYOSHI CHIBA / AFP) (Foto: Yasuyoshi CHIBA © Ritzau Scanpix)

Derfor arbejder Røde Kors og de andre nødhjælpsorganisationer lige nu benhårdt på at komme ud med mad og vand. Men på grund af prisstigningerne kan organisationerne købe mindre mad og vand for pengene.

- Det, vi kunne dele ud for fire måneder siden, er reduceret med totredjedele, fordi det koster tre gange så meget for os at købe maden.

Ukrainekrigen har tiltrukket sig en stor del af omverdenens opmærksomhed og støtte. Også økonomisk. Det betyder ifølge Røde Kors, at der er færre penge til humanitær bistand i andre dele af verden - for eksempel Afrikas Horn.

Og det forværrer situationen ekstra meget i Afrikas Horn, der nu er så presset, at fokus er på "her og nu"-opgaver, siger Anders Ladekarl.

- Katastrofen er så fremskredet nu, at det ikke handler om langsigtede indsatser, det handler om basal nødhjælp nu.

Børn sidder i en lejr for internt fordrevne i Somalia (Photo by YASUYOSHI CHIBA / AFP) (Foto: Yasuyoshi CHIBA © Ritzau Scanpix)