Millioner af muslimer på pilgrimsfærd i Mekka: Tusind kameraer følger samtlige bevægelser

Muslimer fra hele verden er taget til den hellige by i Saudi-Arabien for at opfylde deres religiøse pligt.

To millioner mennesker er lige nu på den muslimske pilgrimsfærd Hajj i Mekka i Saudi-Arabien. Den årlige begivenhed begyndte onsdag og varer i fem dage.

I løbet af dagene skal deltagerne efterligne profeten Muhammeds pilgrimsfærd i år 632. Pilgrimmene skal blandt andet løbe eller gå syv gange rundt om Kabaen, der er en sort og næsten kubisk formet helligdom af natursten i midten af moskéen Masjid al-Harâm.

Deltagerne skal desuden drikke vand fra Zamzam-brønden og stene nogle søjler, der symboliserer Satan. Pilgrimsfærden afsluttes med endnu et løb syv gange rundt om Kabaen.

Hajj er en af islams fem hellige pligter. Muslimer skal gennemføre pilgrimsfærden mindst én gang i livet i den tolvte måned i islamiske kalender, såfremt man har økonomisk mulighed for det.

Øget sikkerhed

Den religiøse begivenhed har været ramt af tragedier flere gange. I 2006 omkom flere hundrede i Mekka. Det skete også i 2004, 1998, 1994 og i 1990, hvor næsten 1.500 døde.

Senest i 2015 døde flere hundrede, da en panik spredte sig mellem deltagere til et af arrangementerne, og mange blev mast eller kvalt, da masserne prøvede at flygte. Ifølge de saudiske myndigheder døde over 700 personer, men nyhedsbureauet AP berettede, at mindst 2.400 pilgrimme mistede livet.

For at øge sikkerheden indførte de saudiske arrangører sidste år en række tiltag for at forhindre lignende situationer. De besøgende bliver derfor udstyret med et elektroniske armbånd, der indeholder ens personlige data og medicinsk information, som skal hjælpe de saudiske myndigheder med at hjælpe og identificere pilgrimme. Desuden er armbåndet udstyret med gps og kan instruere pilgrimme om, hvor og hvornår de skal bede.

De saudiske myndigheder har også installeret op mod tusind overvågningskameraer ved Masjid al-Harâm-moskeen for bedre at kunne overvåge pilgrimmes bevægelse.

Facebook
Twitter