Vinteren kommer mens millioner af ukrainere står uden strøm: 'Mange frygter den kommende tid'

Russiske angreb har ødelagt huse og forsyninger, og mange ukrainere risikerer at komme til at fryse hen over vinteren.

Vinterens første sne er faldet i Ukraines hovedstad. Samtidig mangler millioner af indbyggere strøm. (Foto: © GENYA SAVILOV, Ritzau Scanpix)

Sneen falder, og temperaturen ligger omkring frysepunktet i Ukraines hovedstad, Kyiv.

Samtidig har russiske bombardementer ødelagt store dele af den ukrainske energiforsyning. Det betyder, at millioner af ukrainere lige nu står uden strøm, sagde den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, i går aftes i en videotale.

- Lige nu står 10 millioner uden elektricitet.

- Vi gør alt, hvad vi kan for at normalisere forsyningen, sagde han.

Også Ukraines statslige el-selskab, Ukrenergo, advarer om konsekvenserne af den manglende elektricitet.

- De næste dage bliver svære, kulden nærmer sig, og elforbruget stiger, skrev Ukrenergo i forgårs på Facebook.

Forbereder sig på vinteren

At vinteren så småt er begyndt, mens energiforsyningen mildest talt er mangelfuld, får mange ukrainere til at frygte den kommende tid, fortæller DR’s journalist i Ukraine, Louise Brodthagen Jensen.

- Der er stort set ingen af dem, jeg har talt med den seneste tid, som ikke allerede har forberedt sig på den ene eller anden måde. Der er ingen, som synes, det her er særligt sjovt, ej heller udsigten til at det fortsætter, men lige nu er stemningen stadig der, hvor man tænker, at man godt kan klare sig lige nu, for hvad er alternativet? Opbakningen til militæret og de ukrainske styrker er stadig massiv. Særligt nu, fortæller hun.

Ukraine dækker over et stort geografisk område – cirka halvanden gang større end Tyskland – og derfor er der store regionale forskelle på temperaturen.

Men sikkert er det, at vinteren er på vej, også til de steder som stadig har tocifrede temperaturer.

- Der er indkøbt generatorer, alle har mange ekstra liter vand stående, der er indkøbt mad og forsyninger og andet, så man kan klare sig. Der er ingen tvivl om, at det bliver en hård tid, fortæller Louise Brodthagen Jensen

- Jeg ved også fra nogle af de projekter, der i øjeblikket arbejder med at bygge alternative boliger til folk – altså midlertidige, små huse – der arbejder man på højtryk, fordi man ved, tiden er knap.

I Kyiv faldt der i går sne. Se videoen herunder.

Ofte strømafbrydelse

Tidligere på måneden lød det fra den ukrainske regering, at op mod 40 procent af Ukraines energiforsyning var blevet ødelagt af russiske bombardementer.

Den ødelagte energiforsyning giver flaskehalsproblemer og mangel på el, når behovet er størst. Derfor har Ukraine lavet restriktioner på forbruget og indført planlagte strømafbrydelser.

Ligesom i Danmark er der i Ukraine mange forskellige varmekilder, som for eksempel gas og kul. Derfor er det ikke alle, der bliver ramt på varmen, når el-nettet svigter.

Til gengæld har det betydning for en lang række andre ting.

Blandt andet ryger internettet, gadebelysning, og telefonforbindelsen med jævne mellemrum.

I sidste uge besluttede den ukrainske regering at fjerne afgifterimport af ting, der kan hjælpe ukrainerne gennem vinteren.

- Importen af varer, der er nødvendige i fyringssæsonen, vil blive fritaget for moms og afgifter. Det skal sikre, at det bliver enklere og billigere at forsyne Ukraine med generatorer, batterier, transformere og andet udstyr til energi og varme, sagde præsident Zelenskyj ved den lejlighed.

Ukrainere oplader deres telefoner i Kherson. (Foto: © VALENTYN OGIRENKO, Ritzau Scanpix)

Det hjælper dog kun lidt. For problemet er, at den slags lige nu er svært at skaffe. Mange butikker melder alt udsolgt, fordi ukrainere forbereder sig på el-mangel.

- Jeg bor på 12. sal, så det er god trappe-træning, når elevatorerne ikke virker, fordi strømmen er gået. I aftes, da jeg kom hjem ved en 21-tiden, blev det ekstra sjovt, fordi jeg havde en kuffert og faktisk også en ny strømforsyning, som vejer en 8-9 kilo, at slæbe på, fortæller Louise Brodthagen Jensen

- Den har jeg haft med fra Polen, fordi jeg har haft svært ved at købe noget her, og ligesom alle andre, kan jeg jo heller ikke helt klare mig uden strøm i lange perioder.

Krigen fortsætter trods kulden

I tirsdags blev Ukraine ramt af et af de største angreb, siden krigen brød ud. Russiske missiler slog ned og ramte over hele landet.

Også her blev den ukrainske infrastruktur ramt. Ifølge Ukrenergo var tirsdagens bombardementer det største angreb på det ukrainske el-net nogensinde.

På trods af, at millioner af mennesker nu står uden strøm, hævder russerne, at de kun er gået efter specifikke mål.

- Det er infrastrukturelle faciliteter, der er direkte eller indirekte relateret til det ukrainske militær og det ukrainske regime, sagde Kreml-talsmanden, Dmitrij Peskov, i går.

Og han understregede, at så længe ukrainerne ikke er villige til at forhandle med Rusland, så fortsætter krigen.

- Den militære specialoperation fortsætter uafhængigt af klima og vejrforhold, sagde han ifølge The Guardian.

Den ukrainske præsident Zelenskyj har meddelt, at han ikke vil forhandle bag lukkede døre, men så synligt som muligt i fuld offentlighed.