Millioner risikerer at dø: Regeringen giver 100 millioner i corona-støtte til udviklingslande

I Afrika er frygten for Covid-19 så stor, at selv gangstere er holdt op med at slås.

Covid-19 har også ramt Sydafrika. (Foto: © LUCA SOLA, Scanpix)

I Danmark har det den seneste tid været vanskeligt at skaffe håndsprit, men alle har mulighed for at vaske hænder i rent vand og med sæbe.

For tre milliarder mennesker i udviklingslande er det ikke en selvfølgelighed, og det får nu udviklingsminister Rasmus Prehn (S) til at reagere.

- Det her kan gå helt galt. Vi kommer formentlig allerede i næste uge igen til at tage stilling til, hvad vi yderligere gør, men nu her bevilger vi 100 millioner kroner, siger han.

Den danske regering har besluttet at give de 50 millioner til FN's børnefond, UNICEF, og 50 millioner kroner til Verdenssundhedsorganisationen WHO i støtte til indsatsen mod COVID-19 i udviklingslandene.

En kvinde vasker hænder, efter hun har handlet i Africa Mall i Sydafrika. (Foto: © LUCA SOLA, Scanpix)

Værste krise siden ebola

Ifølge UNICEF og WHO har 40 procent af klodens befolkninger ikke regelmæssig adgang til rent vand og sæbe.

Og hvert år dør omkring 300.000 børn af diarrélignende sygdomme, der kunne være undgået, hvis de havde haft adgang til ordentlig hygiejne.

Dette var vel at mærke før, coronavirusset spredte sig.

Det bliver nærmest umuligt at sætte tal på, hvor mange børn der får brug for hjælp, ifølge generalsekretæren i UNICEF Danmark, Karen Hækkerup.

- De får brug for vand og sanitet, men også skolehjælp. Vi skal i den grad have samlet penge sammen, så vi kan sikre at børnene overlever.

Generalsekretæren kalder behovet for 'nærmest uendeligt'.

- Vi har ikke set noget, der minder om det her, siden ebolakrisen i 2014-16, og det var kun i Vestafrika. Det her er i hele verden, siger Karen Hækkerup.

I videoen herunder kan du møde en af indbyggerne i området Lavender Hill i Cape Town, Sydafrika, der fortæller om manglen på blandt andet toiletpapir.

Voldsom udvikling i Afrika

Den seneste uge har coronavirus med hast spredt sig til store dele af Afrika, og det findes nu i 36 ud af Afrikas 54 lande.

De officielle antal smittede er stadig samlet set under 1.000, men det er gået hurtigt i de seneste dage, og det bekymrer den danske udviklingsminister, Rasmus Prehn.

- Folk dør i forvejen af mange sygdomme. Sundhedstilstanden er meget svækket på grund af alle de andre sygdomme, og det kan blive katastrofalt. Tag et land som Burkina Faso, hvor jeg lige har været. Der har de adgang til en respirator, siger han.

De 50 millioner kroner, som regeringen nu bevilger til Unicef, vil børnefonden blandt andet bruge på beskyttelsesudstyr, information og ikke mindst adgang til rent vand.

- Det her er ikke en katastrofe, som vi har set før. Vi kan tage vores oprindelige plan for 2020 og krølle sammen, og nu laver vi en ny sammen med WHO. Vi arbejder blandt andet også på at lave digitale skoler og læringsmateriale, siger generalsekretær Karen Hækkerup.

Afrikanske lande, hvor der konstateret Covid-19, er markeret med rødt. Jo mørkere farve, jo flere tilfælde af coronavirus.

Forbud mod prisstigninger på toiletpapir og håndsprit

Mens først Kina og siden Europa blev lukket ned i kampen mod coronavirusset, så det faktisk længe ud til, at Afrika for en gang skyld skulle slippe for en farlig sygdom.

Men med de seneste dages udvikling er der intet, der tyder på, at det vil være tilfældet.

WHO har bedt de afrikanske lande forberede sig på det værste, og i denne uge har vi da også været vidne til, at store dele af Afrika er lukket ned.

I lande som Sydafrika, Kenya, Tanzania og Nigeria er børn sendt hjem fra skole. Der er indført forbud for forsamlinger, og pludselig kan man mærke, at befolkningerne er voldsomt bekymrede.

I Cape Town, hvor jeg bor, er der nu langt mellem busserne, der er få biler på vejene, og butikkernes hylder bliver ribbet flere gange om dagen. Regeringen har indført forbud mod prisstigninger på en lang række varer, blandt andet toiletpapir og håndsprit.

En mand forsøger at beskytte sig med handsker og mundbind i Johannesburg. (Foto: © EMMANUEL CROSET, Scanpix)

Gangsterne er holdt op med at slås

I Kenya jagter politiet dem, der tager en tur på stranden. I Sydafrika er det nu forbudt at sælge alkohol om aften, og i Cape Towns fattigste kvarterer, der i årevis har været hærget af dødelige bandekrige, ja, der holder selv gangsterne sig i ro af frygt for at blive smittet med coronavirus.

På blodigste vis har banderne bekæmpet hinanden over adgangen til at sælge stoffer, men her mærker man altså også krisen. En del af ingredienserne til deres narko kommer fra Kina, og de er tilsyneladende umulige at få fat i nu.

Arlene Petersen fortæller om situationen i Lavender Hill, der normalt er plaget af gangstere i videoen herunder.

De fattigste betaler den højeste pris

De sydafrikanske myndigheder har vurderet, at op mod 350.000 risikerer at dø af coronavirus, og det er vel at mærke i Afrikas mest udviklede land.

Hvordan resten af kontinentet kan blive ramt, er der få, der tør spå om. Til gengæld er ingen i tvivl om, at det kommer til at gå hårdest ud over de fattigste.

Overalt i Afrikas storbyer bor millioner af mennesker i tæt og dårlig bebyggelse, hvor flere hundrede mennesker deler den samme vandhane.

Fælles for dem er, at de alle har en økonomi, der er så dårlig, at de har svært ved at isolere sig. De har simpelthen ikke råd til det; De skal tjene penge, hvis de vil overleve, og derfor kan smitten blive meget svær at begrænse.

Lige siden Kina lukkede ned, har mange afrikanske lande mærket det på økonomien, og efter de selv har lukket grænserne, ja, så er det selvsagt blevet endnu værre.

- Der er i forvejen rekordhøj ungdomsarbejdsløshed, og det vil blive meget værre. Det er voldsomt, og der er meget, vi skal have fokus på i tiden fremover, siger udviklingsminister Rasmus Prehn.

Han har derfor brugt det meste af ugen på at tale med partnere i andre lande, i FN og forskellige hjælpeorganisationer, siger han.

Selv før coronavirusset blev en del af afrikanernes bevidsthed, var frygten for at blive syg meget stor. De offentlige hospitaler i langt de fleste afrikanske lande er presset til det yderste.

En hjemløs mand med mundbind i Johannesburg den 20. marts 2020. (Foto: © EMMANUEL CROSET, Scanpix)

Derfor handler det heller ikke kun om at overleve, ifølge Unicefs generalsekretær i Danmark.

- Det handler også om at skabe håb om i morgen. Det handler om, at vi alle står sammen. Vi skal genskabe verden på den anden side af det her, siger Karen Hækkerup.