Min søster døde af corona: 'Nu har Italien vendt os ryggen'

Sundhedskrisen i Italien er nu så alvorlig, at borgere føler sig overladt til sig selv.

To bedemænd står i hvide og blå heldragter. De bærer ansigtsmasker, briller og handsker. Den ene holder et svejseapparat i hånden.

- Vi er klar til at lukke. Må vi lægge hende ned?

Manden de spørger hedder Luca Franzese. Det er hans søster, Teresa Franzese, som de er kommet for at hente. Den 1. marts fik hun det dårligt. I løbet af ugen blev det værre. Nu ligger hun i en zinkkiste.

Hun blev 47 år og led af en form for epilepsi, men var ellers ved godt helbred.

Dødsfaldet gør hende til en af de indtil videre over 2.000 italienere, der har mistet livet til Covid-19.

Italien er det land i Europa, som er hårdest ramt af coronavirusset. Indtil videre er flere end 27.000 mennesker smittede, hvoraf 2.745 er blevet raske. Tallene ændrer sig hele tiden, men det voksende antal smittede har efterladt landet med mennesketomme gader og et presset sundhedssystem.

Det var først efter Teresa Franzeses død, at familien fandt ud af, at hun var smittet med coronavirus. Til deres store overraskelse var der ingen hjælp fra myndighederne i tiden efter hendes død. Ingen myndigheder eller bedemænd ville hente liget, eller hjælpe familien rent juridisk. Alt de fik at vide var, at de ikke måtte være i nærheden af liget i nogle timer. Et døgn efter sin søsters død havde Luca Franzese ikke hørt fra nogle institutioner eller myndigheder, han havde henvendt sig til. Det fik ham til at sende en bøn ud på sociale medier. Se den i videoen i toppen af artiklen.

Politi: Bliv hjemme

Det er seks regioner i Norditalien, som er særligt stærkt påvirket af coronavirusset. Men det ændrer ikke på, at hele landet er lukket ned, og premierminister Giuseppe Conte har indført en række regler og begrænsninger for at mindske smitten.

Restauranter er lukkede, Vatikanet aflyser fejring af påske, og intensivafdelinger er fyldte. Hver gang en seng står ledig, bliver en ny patient indlagt.

Man må kun bevæge sig udenfor, hvis man skal på arbejde, eller hvis der er tale om en livstruende situation. Af den grund har man blandt andet kunnet se videoer med patruljevogne, der kører gennem Italiens gader og beder folk blive hjemme.

Spærret inde med syge familiemedlemmer

Efter bedemændene hentede Luca Franzeses søster måtte hverken familie eller præst være med til at begrave hende. Den eneste grund til at familien fik hjælp fra en privat bedemandsvirksomhed var, fordi ejeren havde set Luca Franzeses bøn på nettet. Hele familien er siden blevet testet for coronavirus, og tre ud af familiens syv medlemmer er testet positive.

Familien er i karantæne i samme lejlighed, men har fordelt sig i forskellige værelser, så raske og syge ikke sover sammen.

Vi hører ofte budskabet om, at det er de ældre og de syge, der er de mest sårbare. De første detaljerede opgørelser af døde fra Italien underbygger denne pointe. Kun lidt over en procent af de undersøgte døde var fuldstændig sunde og raske, da de fik covid-19.

I videoen i toppen viser Luca Franzese rundt i hjemmet, hvor han også fortæller, at de har forseglet deres dør for ikke at smitte andre. Derfor får de også hjælp fra familiemedlemmer til at handle ind. Det er Luca Franzeses svogers søster og svogerens bror, der køber ind og placerer varer under familiens altan, som Luca Franzese så hejser op.

Du kan se dele af Luca Franzeses videoer oven for eller få et indblik i hele Italiens situation og deres prøvede sundhedssystem i denne uges Horisont på DRTV.