Mindst 1.000 dræbt, da jordskælv ramte Afghanistan midt om natten: 'Hele landsbyen var begravet'

Redningsarbejdet fortsætter under vanskelige omstændigheder i Afghanistan efter voldsomt jordskælv.

Et barn bliver behandlet på hospitalet i byen Sharan i Afghanistans Gayan-distrikt, onsdag den 22. juni 2022. (Foto: AHMAD SAHEL ARMAN © Ritzau Scanpix)

Mindst 1.000 har mistet livet og mere end 1.500 er blevet såret, efter et voldsomt jordskælv sent tirsdag ramte den østlige del af Afghanistan.

Det oplyser Afghanistans katastrofeministerium.

Skælvet, der blev målt til 6,1 på skalaen, ramte kort efter klokken halv to om natten lokal tid, mens størstedelen af befolkningen sov, og ødelagde hundredvis af huse.

Jordskælvet tegner til at være det største og mest dødelige i Afghanistan i over to årtier, og det har ramt et fattigt område i grænselandet mellem Afghanistan og Pakistan.

Det er en region, som ofte bliver ramt af jordskælv, fortæller Puk Damsgård, DR's mellemøstkorrespondent, som har besøgt Afghanistan mange gange.

- Det er sparsomt med infrastruktur, og folk her har ikke muligheder for at have boliger, der kan modstå den her type jordskælv, siger hun og fortsætter:

- Nu ser vi konsekvenserne af, når det virkelig rammer hårdt, nemlig at folks huse falder sammen om dem, og også gør det, når de ligger og sover midt om natten.

Skrig og gråd overalt

Jordskælvet ramte i 51 kilometers dybde cirka 44 kilometer fra byen Khost i Afghanistan, ikke langt fra den pakistanske grænse. Rystelserne kunne mærkes i både Pakistan og Indien, skriver flere internationale medier.

Øjenvidner fortæller om voldsomme scener midt om natten, hvor den lokale befolkning vågnede op til død og ødelæggelse.

- Vi lå og sov derhjemme … og værelset styrtede ned over os, fortæller Gul Faraz, som sammen med sin kone og børn måtte på hospitalet med deres skader, til nyhedsbureauet Reuters.

- Det var en frygtelig situation. Der hørtes skrig og gråd overalt. Børnene og min familie var under mudderet, fortæller en anden overlevende, den 22-årige Arup Khan, der blev reddet fra ruinerne af et hus, til The Guardian.

En anden afghaner fortæller til det britiske medie, at han vendte tilbage til sin landsby efter jordskælvet og fandt ud af, at 22 af hans slægtninge var blevet dræbt i skælvet, heriblandt hans søster og to brødre.

- Hele landsbyen var begravet. Dem, der slap ud, inden det hele faldt sammen, nåede kun at få ligene af deres kære med ud af murbrokkerne. Der var kroppe pakket ind i tæpper overalt, fortæller Karim Nyazai til The Guardian.

Beskadigede huse i Gayan-distriktet i Afghanistan efter jordskælvet. (Foto: - © Ritzau Scanpix)

Svært at komme frem

Antallet af dræbte og sårede ventes at stige i de kommende timer og dage, da et ukendt antal mennesker fortsat er fanget eller begravet under murbrokker i fjerntliggende landsbyer, hvor redningsarbejdere ikke kan få adgang.

Redningsarbejdet bliver ikke kun besværet af det vanskelige terræn, hvor mange af de ramte landsbyer ligger, men også af voldsom regn og jordskred, skriver Reuters.

- Mange ligger stadig begravet under jorden. Redningshold er ankommet og forsøger med hjælp fra lokale at få hentet de døde og sårede ud, fortæller en ansat ved et af Paktika-regionens større hospitaler til nyhedsbureauet.

I fjerntliggende områder måtte civile evakueres med helikopter, her i Paktika-provinsen tidligere i dag. (Foto: BAKHTAR NEWS AGENCY © Ritzau Scanpix)

I landsbyen Gyan, som er en af de hårdest ramte, var redningsfolk tidligere i dag ikke nået frem, fortalte en lokal landmand til BBC.

- Der er ingen officielle redningsarbejdere, men folk fra nabobyerne er kommet for at redde folk. Jeg ankom i morges - og jeg fandt 40 døde, siger Alem Wafa, som fortæller det britiske medie, at næsten alle de dræbte var "meget små børn".

Et land i krise

Jordskælvet udgør en stor udfordring for Afghanistans magthavere i Taliban, der tog kontrollen i landet i august sidste år, efter de afsatte landets siddende regering.

Efterfølgende lukkede flere nationer for den økonomiske støtte til landet, ligesom der også blev indført omfattende sanktioner mod Afghanistans banksektor. Træk, der har haft voldsomme konsekvenser for den afghanske økonomi, der var stærkt afhængig af de internationale støttekroner.

I timerne efter jordskælvet bad Afghanistans styre da også omverdenen om hjælp til redningsarbejdet:

- Vi opfordrer alle nødhjælpsorganisationer til at sende deres hold til området med det samme for at forhindre yderligere katastrofe, lød det fra Bilal Karimi, en af talspersonerne for Taliban-regeringen.

Afghanere står i kø for at donere blod til jordskælvets mange ofre, som er indlagt på hospitalet i byen Sharan i Afghanistans Gayan-distrikt, onsdag den 22. juni 2022. (Foto: AHMAD SAHEL ARMAN © Ritzau Scanpix)

Både FN og EU har efterfølgende tilbudt sin hjælp til det nødstedte land.

- FN i Afghanistan er fuldt mobiliseret. Vores hold er allerede på jorden og i gang med at vurdere behovene og yde støtte. Vi regner med, at det internationale samfund vil hjælpe de hundredvis af familier, der er ramt af denne seneste katastrofe. Nu er det tid til solidaritet, lød det i dag i en udtalelse fra FN's generalsekretær, Antonio Guterres.

I de seneste 10 år er over 7.000 mennesker omkommet under skælv i Afghanistan, viser tal fra FN's Koordineringskontor for Humanitære Anliggender ifølge Ritzau. Skælv koster i gennemsnit 560 menneskeliv årligt i Afghanistan.