Mindst 114 dræbt i Myanmar på De Væbnede Styrkers Dag

Sammenstød mellem militær og demonstranter endte med mange dødsofre.

Protesterne mod militærregimet fortsætter i Myanmar trods drabene på demonstranterne. EPA/STRINGER (Foto: STRINGER © Scanpix)

Mens Myanmars militær fejrede sig selv på De Væbnede Styrkers Dag med en stor parade i landets hovedstad Naypytaw, har soldater og politi lørdag rundt om i landet fortsat angrebene mod demonstranter, som protesterer mod det militærkup, som ramte landet 1. februar.

Ifølge nyhedssitet Myanmar Now er mindst 114 mennesker blevet dræbt lørdag af militær og politi. Det er dermed den blodigste dag indtil nu, siden militæret afsatte den demokratisk valgte regering med Aung San Suu Kyi i spidsen og greb magten. Drabene er fundet sted mange forskellige byer rundt om i det asiatiske land, der har 54 millioner og grænser op til Indien, Thailand, Kina, Laos og Bangladesh.

De omfattende drab på de protesterende civile møder international fordømmelse.

- Den 76. Myanmar Væbnede Styrkers Dag vil blive husket som en dag med terror og vanære, skriver EUs delegation til landet på Twitter.

- Drabene på ubevæbnede civile, heriblandt børn, kan ikke forsvares.

Også USA's ambassadør i landet fordømmer drabene:

- Det her er ikke et professionelt miltær eller en politistyrkes handlinger. Myanmars folk har talt tydeligt, de vil ikke leve under et militærregime, siger ambassadør Thomas Vajda ifølge nyhedsbureauet AP.

423 bekræftede dødsofre siden militærkuppet

Ifølge aktivistgruppen Assistance Association of Political Prisoners er der nu blevet bekræftet 423 dødsofre i forbindelse med angreb på demonstranter udført af politiet og militæret siden militærkuppet den 1. februar, mens 2.428 tilbageholdes.

Aktivistgruppen oplyser, at der lørdag var flere børn blandt dødsofrene, heriblandt en syvårig pige, som blev skudt, mens hun befandt sig indenfor i sit hjem.

Militærjuntaiens leder General Min Aung Hlaing under lørdagens militærparade. Han lovede igen, at der kommet et frit og fair valg i Myanmar - dog uden at sætte dato på sit løfte. (Foto: STRINGER © Scanpix)

Militærjuntaens leder, General Min Aung Hlaing, udsendte lørdag en udtalelse om, at man stadig vil afholde 'et frit og fair valg' og efterfølgende overdrage magten.

Generalen sagde ikke noget om, hvornår valget skal finde sted.

Phil Robertson, vicedirektør for menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch i Asien, opfordrer til, at Myanmars militære ledere kommer for en international domstol.

- Det her er en dag med lidelse og sorg for det burmesiske folk, som igen og igen har betalt for Tatmadaws (Myanmars militær, red.) arrogance og grådighed med deres liv, siger han i følge AP.

FacebookTwitter