Mindst 57 dræbt ved koordinerede terrorangreb i Rusland

Mindst 57 mennesker blev dræbt under koordinerede terrorangreb mod flere byer i det sydlige Rusland i nat. De omfattende, samtidige angreb fra formodede tjetjenske oprørere var rettet mod offentlige bygninger i tre byer i republikken Ingusetien.

Mindst 57 mennesker blev dræbt under koordinerede terrorangrebmod flere byer i det sydlige Rusland i nat. Nogle kilder sætterdødstallet endnu højere.

De omfattende, samtidige angreb var rettet mod offentligebygninger i tre byer i republikken Ingusjetien.

Gerningsmændene menes at være tjetjenske terrorister. Denoprørske republik Tjetjenien ligger op ad Ingusjetien.

Præsidentvalget senere samme år,der gav sejr til russernes kandidat Akhmad Kadyrov. Denne blevbombedræbt maj 2004,I 2003 lod Rusland, mens denvæbnede konflikt endnu var i gang, afholde folkeafstemning om en nytjetjensk forfatning der skulle klarlægge republikkenstilhørsforhold til føderationen. Resultatet blev et sikkert flertalfor den nye forfatning.I februar 2000 fik russerne kontrolover den totalt sønderbombede Grosnij. Rusland overtog derpåformelt styret i Tjetjenien, men tjetjenerne fortsatteguerillakrigen.I efteråret 1999 invaderede storerussiske styrker Tjetjenien, angiveligt for at ramme de tjetjenskemilitser, der støttede oprørerne iDagestan.Præsidentvalget i Tjetjenien i 1997blev vundet af den tidligere krigshelt AslanMaskhadov.En fredsaftale i august samme årudsatte beslutningen om Tjetjeniens politiske status i maksimaltfem år. De russiske tropper forlod derpå landet, og den nyesituation betragtedes af tjetjenerne som en defacto-uafhængighed.En våbenhvile, aftalt mellemJeltsin og Dudajevs efterfølger Jandarbijev, trådte i kraft juni1996.I 1995 og 1996 reagerede Tjetjenskeoprører med modoffensiver og gidseltagninger, som skabte storinternational opmærksomhed.Rusland nægtede at anerkendeTjetjenien, som i 1994 invaderedes af russiske tropper medbombninger af tjetjenske byer og landsbyer tilfølge.I 1991 erklærede nationalisterTjetjenien for en selvstændig stat med Djokhar Dudajev sompræsident.Officielt en selvstyrende republiki Russiske Føderation, beliggende i nordlige Kaukasus, indtil 1992del af den selvstyrende republikTjetjeno-Ingusj.Konflikten i Tjetjenien

100 terrorister

- Blandt de døde er der 18 politifolk og 28 civile, siger entalsmand for det ingusetiske Indenrigsministerium tilnyhedsbureauet Interfax. Han tilføjer at to terrorister tilligedøde ved angrebene.

Men ifølge Vladimir Jakolev, der er russisk regeringsudsending iområdet, er dødstallet endnu højere. Jakolev melder om 47 dræbtepolitifolk og et endnu ikke klarlagt antal civile ofre.

Ifølge det ingusetiske politi deltog op mod 100 militanteoprørere i angrebene. De var bevæbnet med granatkaster ograketstyr. Nogle af dem bar uniform.

Dræbte indenrigsminister

Maskingeværer og brag kunne høres i flere timer, efter angrebenebegyndte kort før midnat. Terroristerne hærgede videre indtilfire-tiden i nat.

Blandt målene for oprørernes angreb var Ingusjetiensindenrigsministerium i hovedstaden Nasran. Her dræbte oprørerneblandt andet indenrigsministeren og to chefanklagere.

Foruden angrebet i Nasran overfaldt terroristerne også to mindreingusjetiske byer - Karabulak og Sleptsovsk - nær den tjetjenskegrænse.

Værste angreb på Ingusetien

Angrebene er den største tjetjenske terrorhandling uden for denoprørske republik i flere år, og den voldsomste terrorhandling derhar ramt Ingusjetien i de 10 år uroen har hærget i naborepublikkenTjetjenien.

Ifølge den russiskstøttede regering i Tjetjenien er der ingentvivl om, at det var tjetjenske oprørere, der stod bag nattensterror.

- Vi har informationer om at Basajev personligt var involveret iplanlægningen af aktionen, siger den tjetjenske indenrigsministermed henvisning til republikkens mest kendte oprørsleder.

Russisk modoffensiv

Ruslands præsident Putin har fordømt terrorangrebene på detskarpeste. Og han lover hævn.

- De må findes og ødelægges. Hvis det er muligt at fange nogenlevende, skal de overgives til domstolene, siger Putin.

Og den russiske hær er allerede i gang. Tusindvis af russiskesoldater jager oprørerne, selvom de med høj sandsynlighed alleredehar spredt sig i de tjetjenske bjerge.

Den blev sammen med naborepublikkenTjetjenien erobret af russerne i 1810, og siden har de torepublikkers historie været tæt forbundne og præget af krig modRusland.

Ingusjetien er enfattig republik i det sydlige Rusland med omkring 250.000indbyggere.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk