Minister: Dræbt gerningsmand bag Wien-angreb havde tidligere terrordom

Den 20-årige mand blev dræbt af politiet, efter at han angreb cafegæster med en automatriffel i det centrale Wien.

Stærkt bevæbnet politi på patrulje ved en metrostation i Wien i dag. (Foto: ALEX HALADA © Scanpix)

Den formodede gerningsmand, der i aftes blandt andet åbnede ild mod cafegæster i det centrale Wien i Østrig, var tidligere dømt under en lov, der straffer for medlemskab af en terrororganisation.

Det oplyser Østrigs indenrigsminister, Karl Nehammer, ifølge nyhedsbureauet AP og Østrigs presseagentur, APA.

Ifølge APA er der tale om en 20-årig mand med dobbelt statsborgerskab i Østrig og Nordmakedonien. Han fik i 2019 en dom på 22 måneder for at forsøge at rejse til Syrien og slutte sig til terrorbevægelsen Islamisk Stat.

Han blev skudt og dræbt af politiet umiddelbart efter angrebet i går.

I morges meddelte den østrigske regering på et pressemøde, at der var tale om et terrorangreb med et islamistisk motiv, og at den formodede gerningsmand forinden havde sympatiseret med terrororganisationen Islamisk Stat.

Det bekræftede den østrigske kansler, Sebastian Kurz, her til formiddag, hvor han betegnede det som "et brutalt terrorangreb" rettet mod Østrig det østrigske folk.

Det er endnu uklart, præcist hvor mange gerningsmænd der stod bag gårsdagens angreb. I går lød meldingen, at mindst en "bevæbnet og farlig" gerningsmand var på flugt, mens det i dag lyder, at man ikke kan udelukke, at der var tale om flere.

Ikke desto mindre er Wiens befolkning blevet bedt om at blive indendøre og undlade at sende deres børn i skole.

  • Flere personer har mistet livet under angrebet, der fandt sted mandag aften i den østrigske hovedstad, Wien. Mange var taget ud at spise en sidste gang, inden Østrig i dag går ind i en corona-lockdown på grund af stigende smittetal. (Foto: CHRISTIAN BRUNA © Scanpix)
  • Seks steder i byen blev ramt under angrebet. (Foto: Joe Klamar © Scanpix)
  • Flere end 1.000 betjente er blevet indkaldt til at deltage i efterforskningen og jagten må mulige andre gerningsmænd. (Foto: Joe Klamar © Scanpix)
  • Den østrigske indenrigsminister, Karl Nehammer, har betegnet det som det som terrorangreb med et islamistisk motiv. (Foto: Joe Klamar © Scanpix)
  • Indbyggerne i Wien er blevet bedt om at holde sig hjemme i dag, og dele af Wiens centrum er fortsat lukket af. (Foto: ALEX HALADA © Scanpix)
  • Der står stadigvæk et stykke uspist kage på en af de cafeer, der i går blev ramt af terrorangrebet. (Foto: ALEX HALADA © Scanpix)
  • Flere personer, der blevet såret under gårsdagens angreb, er i livsfare, skriver nyhedsbureauet APA. (Foto: HERBERT PFARRHOFER © Scanpix)
  • Personale draperer sorte sørgebind over flagene inden et pressemøde med kansler Sebastian Kurz. Her blev det oplyst, at den dræbte gerningsmand var en 20-årig mand med dobbelt statsborgerskab i Østrig og Nordmakedonien. (Foto: Joe Klamar © Scanpix)
  • Klokken 12.00 vil der blive afholdt et minuts stilhed for ofrene. (Foto: ODD Andersen © Scanpix)
1 / 9

- En særligt livlig aften

Angrebet fandt sted kort tid efter klokken 20.00 i den centrale del af Wien, hvor der var flere mennesker i gaderne, end der normalt ville være på en mandag aften i november.

Det skyldtes, at der fra midnat blev indført omfattende restriktioner i Wien og resten af Østrig på grund af corona-pandemien, fortæller René Dinesen, Danmarks ambassadør til Østrig. Han kalder angrebet for "ualmindeligt forfærdeligt".

- Det var en særligt livlig aften i et særligt livligt område af Wien, fortæller Rene Dinesen, som sammenligner området med steder som Rådhuspladsen og Nørreport i København.

Angrebet har været et chok for Wiens indbyggere, siger han. Det fortæller også DR’s Tyskland-korrespondent, Michael Reiter.

- Det har ramt lige midt i hjertet af Wiens indre by og lige midt i hjertet af den østrigske sjæl, fortæller Michael Reiter.

Her kan du se, hvor angrebene fandt sted i det centrale Wien.

Hvorfor Østrig?

Der er endu ikke noget entydigt svar på, hvorfor netop Østrig, som i mange år har været forskånet for terrorangreb, nu er blevet offer for et, fortæller Michael Reiter.

- Det er et fredeligt land. Et lille land, der ikke er involveret i nogle nævneværdige internationale konflikter, som kan tænktes at provokere tilhængere af Islamisk Stat.

Han fortæller, at østrigske medier nu gisner om, at gerningsmanden i Wien kan have følt sig inspireret af de seneste ugers angreb i Frankrig. Særligt det, der for nylig fandt sted i Nice, hvor en gerningsmand angreb og dræbte tre personer med en kniv i en kirke i den centrale del af byen.

- Østrigs kansler, Sebastian Kurz, er også en af de europæiske ledere, der har været mest udtalt i sin støtte til Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og mest hård i sin fordømmelse af terrorisme, siger Michael Reiter og fortsætter:

- Nogle vil måske sige, at det ikke er en rigtigt oplagt grund. Men på den anden side er det heller ikke sikkert, at de her mennesker har brug for en legitim politisk grund til at foretage sådan et angreb her, siger han.

En kamp mod dem, der ønsker krig

14 personer er stadig indlagt efter angrebet med alvorlige kvæstelser, heriblandt en politibetjent. Flere af dem er i kritisk tilstand og kæmper for deres liv, oplyser kansler Sebastian Kurz på et pressemøde kort før middag.

Her understregede han også, at kampen ekstremister ikke er en kamp mod Østrigs muslimer.

- Vi må være bevidste om, at dette ikke er en konflikt mellem kristne og muslimer eller mellem østrigere og migranter. Nej, dette er en kamp mellem de mange mennesker, der tror på fred, og dem, der ønsker krig. Det er en en kamp mellem civilisationen og barbarismen, og vi vil udkæmpe denne kamp med al vores beslutsomhed.

Ifølge den østrigske kansler, Sebastian Kurz, var der tale om et angreb på Østrigs værdier:

Klokken 12.00 vil der blive afholdt et minuts stilhed for ofrene.