Minister efter orkanen Harvey: Vi er ikke ude på den anden side endnu

Tusindvis af texanere er fortsat fanget i oversvømmelserne. Nu står Louisiana for skud.

Nationalgarden er sat ind for at hjælpe borgerne i oversvømmede områder. (Foto: LT. ZACHARY WEST © Scanpix)

Hvis dit hus pludselig bliver oversvømmet, så søg op på en højere etage med vinduer, eller kravl op på taget og ring efter hjælp.

Sådan lyder de amerikanske myndigheders instruks til de texanere, der er truet af oversvømmelser efter orkanen Harvey.

Fungerende minister for indenrigssikkerhed Elaine Duke fortæller, at efterdønningerne af orkanen fortsat skaber livsfarlige situationer.

- Vi er ikke ude på den anden side endnu. Ikke engang tæt på, siger hun ifølge Reuters.

Tusinder venter på hjælp

Da Harvey ramte Texas' kyst, var det med vindstød på mere end 200 kilometer i timen. Så kraftig en orkan har ikke ramt USA siden 2005.

Orkanen mistede lidt af pusten, da den bevægede sig ind over Texas, men i kølvandet på orkanen er fulgt voldsom regn og oversvømmelser.

Prognoserne viser, at regnen vil falde over staten helt til fredag.

Samtidig forbereder borgerne i Louisiana sig på, at det bliver deres tur. Her er regnen også begyndt at falde tungt fra himlen, og der er erklæret undtagelsestilstand.

- Vi har stadig det værste i vente, siger guvernør i Louisiana John Bel Edwards ifølge CNN.

Alene i Houston har 75.000 ringet til alarmnummeret 911, siden stormvejret begyndte. (Foto: Brendan SMIALOWSKI © Scanpix)

12.000 tropper sat ind

I Texas er tusinder af borgere blevet reddet fra deres oversvømmede hjem og biler, og endnu flere er fortsat strandet i huse, som er over vand, men afskåret fra omverdenen.

Dem arbejder beredskabsmyndighederne på højtryk på at få hjælp frem til.

Myndighederne advarer desuden om, at man kan blive revet med af vandet, der kan stige på et øjeblik, og at der kan gemme sig nedfaldne elledninger i vandet, som også kan sprede smitbare sygdomme.

Guvernør i Texas Greg Abbott har mandag indsat statens samlede nationalgarde i redningsarbejdet. Dermed er antallet af tropper øget fra omkring 3.000 til 12.000.

- Det er afgørende, at vi gør alt i vores magt for at beskytte borgerne i Texas' liv og sikkerhed, udtaler han i en pressemeddelelse.

Den nationale vejrtjeneste har delt denne grafik på Twitter, der viser de voldsomme mængder regn over Texas:

https://twitter.com/NWS/status/902174274571689984

Helt op til 450.000 texanere ventes at søge om økonomisk hjælp til at udbedre skader efter orkanen Harvey og de efterfølgende oversvømmelser, oplyser Federal Emergency Management Agency (FEMA), der koordinerer indsatsen under blandt andet naturkatastrofer.

FEMA vurderer ifølge The New York Times, at det bliver nødvendigt med økonomisk støtte til de ramte flere år ud i fremtiden.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk