Minister i samråd om overgreb i Mosul begået af irakisk politi

Regeringen i Irak har sat en undersøgelse i gang af en politienhed i Mosul.

Flere venstrefløjspartier kræver på baggrund af billeder og video af overgreb mod lokale i Mosul, at Danmark trækker sig ud af kampen mod Islamisk Stat. (Foto: © AHMED JALIL, Scanpix)

Irakiske politienheder udstationeret ved Vestmosul begår systematisk overgreb mod lokale indbyggere, og oplysningerne får nu Alternativet, SF og Enhedslisten til at kalde forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen i samråd, skriver Information.

Den irakiske regering har netop iværksat en undersøgelse af en politienhed, som beskyldes for menneskerettighedsforbrydelser i slaget om Mosul.

Det tyske magasin Der Spiegel publicerede i sidste uge en omfattende fotoreportage af den kurdisk-irakiske fotojournalist Ali Arkady, hvori han dokumenterer overgreb begået af to kaptajner fra det irakiske indenrigsministeriums eliteenhed, Emergency Response Division.

Billeder og video, som også har været bragt af Toronto Star og ABC News, viser fanger med bind for øjnene, der hænger fra loftet i deres arme. Andre bliver slået, truet med knive, pistoler og elektriske ledninger.

Danmark er allieret med den irakiske regering og dermed de anklagede politienheder i kampen mod Islamisk Stat. Dele af venstrefløjen mener nu, at politiets overgreb bør føre til, at Danmark trækker sig ud af krigen mod Islamisk Stat.

- Den militære indsats står ikke mål med de ofre, der har været, siger SF’s forsvarsordfører Holger K. Nielsen.

/DR Nyheder/