Minister om nye dagpengeregler: For let at få adgang til danske dagpenge

EU-borgere kan fremover få danske dagpenge efter én måned, og der er et stort nederlag for Danmark, mener beskæftigelsesministeren.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen mener, det bliver for let at få adgang til danske dagpenge fremover. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

- Det er et stort nederlag for Danmark, det kan jeg ikke lægge skjul på. Vi har kæmpet i EU for at undgå de regler, som er blevet indgået i dag.

Sådan lyder det fra beskæftigelsesministeren, Troels Lund Poulsen (V), om den justering af dagpengereglerne, som EU-kommissionen, EU-Parlamentet og Ministerrådet i dag er blevet enige om.

Justeringen vil gøre det lettere for EU-borgere, der arbejder i Danmark, at få adgang til danske dagpenge.

Og det er ærgerligt, mener ministeren.

- Det bliver for let at få adgang til danske dagpenge, og derfor har vi kæmpet imod hele tiden. Men der er ikke andet at gøre nu end at få det bedste ud af den beslutning, der er truffet.

I dag kræver det tre måneders medlemskab af en dansk a-kasse at få dagpenge for EU-borgere, mens det fremover kun vil kræve én måned.

Derudover vil EU-borgere kunne tage dagpengene med til udlandet i seks måneder mod tre måneder i dag.

Retten til dagpenge er dog betinget af, at arbejderen har været arbejdsløshedsforsikret i et år, inden der kan søges - i eksempelvis Danmark.

Danske statsborgere skal spare op ét år i en a-kasse for at få adgang til dagpenge.

Stor dansk modstand

Både den danske regering og størstedelen af oppositionen har været imod ændringen af dagpengereglerne og den lempeligere adgang til det danske dagpengesystem.

Og nu handler det om at sikre, at den lettere adgang til danske dagpenge ikke bliver udnyttet, mener beskæftigelsesministeren.

- Det gælder nu om, at vi får implementeret nogle regler, som gør, at vi ikke kommer til at se borgere fra andre EU-lande spekulere i det danske dagpengesystem. Det skal og kan vi ikke acceptere.

- Vi skal sikre, at man står til rådighed for det danske arbejdsmarked og ikke gemmer sig, hvis man optjener muligheden for at få danske dagpenge, siger Troels Lund Poulsen.

Dagpengeforslaget er en del af en større revision af EU's lovkompleks om social sikring, som sikrer de grundlæggende rettigheder for de tusindvis af EU-arbejdere, der i dag arbejder i et andet EU-land.

I 2017 var der 124.412 borgere fra andre EU-lande, herunder pendlere, der arbejdede i Danmark.

I det år var der blot 41 EU-borgere, der gjorde brug af muligheden for at få hurtigere adgang til dagpenge i Danmark, og langt størstedelen kom fra Norge, Storbritannien, Sverige og Tyskland.

Flere lande har ytret utilfredshed

Ifølge professor Dorte Sindbjerg Martinsen fra Københavns Universitet, der forsker i EU's vandrende arbejdstagere, vil det ikke få nogen betydning, at man sætter kravet om tre måneder ned til én måned.

- Med de erfaringer vi har nu, og sådan som systemet er skruet sammen, så er der ikke noget, der skulle få os til antage, at en kortere karensperiode vil få EU-borgerne til at udnytte systemet, sagde hun tidligere på måneden til DR Nyheder.

Aftalen skal formelt nu godkendes af EU-Parlamentet og medlemslandene.

Foruden Danmark har blandt andet Holland, Belgien og Tyskland ytret deres utilfredshed.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk