Tema Terror i Bruxelles

Ministre: Tyrkiet gav ikke ordentlig besked om bombemand

Belgien fik først besked om bombemands udvisning fra Tyrkiet, da han var tilbage i Belgien, siger minister.

A forensic police prepares outside the terminal at Brussels international airport following bomb attacks in Brussels metro and Belgium's International airport of Zaventem, Belgium, March 23, 2016. REUTERS/Geert Vanden Wijngaert/Pool (Foto: pool © Scanpix)

Tyrkiet gav ikke i tide besked til Belgien om sidste års deportering af en af de mænd, der stod bag tirsdagens bombeangreb i Bruxelles.

Det siger den belgiske justitsminister, Koen Geens.

Ibrahim el Bakraoui, der sprængte sig selv i luften i den belgiske hovedstads internationale lufthavn i tirsdags, blev i sommer anholdt i Tyrkiet. Det informerede Tyrkiet de belgiske myndigheder om, men da han blev udvist i juli, skete det uden yderligere varsel, siger den belgiske justitsminister.

Terror i Bruxelles

Belgiens hovedstad blev tirsdag 22. marts ramt af terrorangreb i lufthavnen Zaventem og i et metrotog, der befandt sig på stationen Maelbeek nær EU-institutionerne i det centrale Bruxelles. Islamisk Stat hævder at stå bag. Følg dækningen på dr.dk her.

Gå til tema

Belgien fik heller ikke besked om, hvor han ville blive udvist til, tilføjer Geens.

- Den pågældende person blev sat på et fly til Schiphol (Amsterdams lufthavn, red.), da flyet var landet i Schiphol, og på det tidspunkt var det vanskeligt at stoppe ham, forklarer ministeren.

Onsdag sagde Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, at både Belgien og Holland ignorerede de tyrkiske advarsler mod Ibrahim el Bakraoui, der blev udvist af Tyrkiet i både juli og august sidste år.

- Belgien ignorerede vores advarsel om, at denne person var en syrienkriger, sagde Erdogan på et pressemøde.

Også den hollandske justitsminister, Ard van der Steur, siger ifølge Reuters, at Tyrkiet ikke fulgte de normale procedurer for en udvisning, så da Bakraoui landede i Schiphol, vidste de hollandske myndigheder ikke, at han potentielt var en trussel.

/ritzau/dpa