Ministre udvandrer i flok, men Boris Johnson nægter at forlade kriseramt regering

Ministrene forlader den britiske regering på stribe i protest mod Boris Johnson.

Storbritanniens Boris Johnson har ikke tænkt sig at gå fra en regering i krise. Han bliver, mens minister efter minister forlader ham. (Foto: DANIEL LEAL © AFP or licensors)

Det er næsten svært at skrive en opdateret artikel om den ministerflugt, der lige nu og i det seneste døgn har stået på i Boris Johnsons regering.

For hver gang man tjekker, har antallet ændret sig. Endnu en minister er trådt tilbage.

I skrivende stund har 16 ministre meldt sig ud.

Det skulle dog vise sig, at de ikke blev de sidste. Onsdag formiddag fulgte den britiske børne- og familieminister Will Quince trop og gik af, ministeren for skolestandarder, Robin Walker, gjorde det samme, og siden - og på samme dag - har adskillige andre fulgt efter.

Men på trods af afgangene fortalte Boris Johnson i en spørgetime i det britiske underhus i dag, at han ikke har tænkt sig at gå af og dermed forlade en regering i krise. I stedet vil han blive for at kæmpe.

- En premierministers opgave under vanskelige omstændigheder, når man har et afgørende mandat, er at klø på, sagde Boris Johnson under spørgetimen.

Her kan du se et udsnit fra den spørgetime, som Boris Johnson var i tidligere i dag:

Boris Johnsons regering ramt af flere skandaler

Ministerflugten sker i protest mod den seneste tids skandaler, som har ramt den britiske premierminister og hans regering.

Senest har Boris Johnson fået stor kritik for håndteringen af sagen om et tidligere parlamentsmedlem, der blev tvunget til at gå af efter afsløringer om seksuelle krænkelser. I sagen ændrede Johnson forklaring ad flere omgange.

Det fik finansminister Rishi Sunak og sundhedsminister Sajid Javid til at trække sig.

Da finansministeren trådte tilbage, var det blandt andet med ordene, at "offentligheden forventer med rette, at regeringen opfører sig ordentligt, kompetent og seriøst".

- Jeg mener, at disse standarder er værd at kæmpe for, og det er derfor, jeg træder tilbage, skriver Sunak i et tweet.

Derudover er der den såkaldte partygate-skandale, hvor Boris Johnsom også kom i modvind. Her blev det afsløret, at der var blevet holdt fester i premierministerens embedsbolig på Downing Street 10, mens landet var lukket ned på grund af coronavirus i 2020.

Den britiske regering består af premierministeren, som under sig har 20 kabinetministre og 99 viceministre. Regeringen har altså i alt 120 ministre.