Miss Jeanette bekæmper tabu: Tror I, Jomfru Maria var omskåret?

De fleste kvinder i Egypten er omskåret. Kristen kirke bekæmper den ulovlige tradition.

Jeanette Fekhry viser kvinderne en tegning af vagina og fortæller, hvorfor omskæring af deres døtre er en dårlig ide. (Foto: © Puk Damsgård, DR)

Miss Jeanette kalder de hende i kirken i Embaba - et af Kairos fattige kvarterer, hvor skraldet hober sig op langs vejkanten, som en bunke nyskovlet sne. Her stinker, men der er mad til både får og fugle, der bor i bunkerne.

Hver dag kører Miss Jeanette i rickshaw gennem skraldegaderne til kirken, der er indrettet i en gammel fabrik. I dag har hun en lys, gul cardigan på, og det lange hår er samlet i en hestehale.

Hun har et - for Mellemøsten - særegent job, som ikke mange kvinder, ville orke eller turde at tage på sig.

Miss Jeanette fortæller andre kvinder - og mænd - hvorfor det er en god ide, at kvinderne beholder deres klitoris og ikke får den skåret af, som det sker for over halvfems procent af Egyptens kvinder, uanset om de er muslimer eller kristne.

Rådgiveren Jeanett Fekhry på arbejde i Kairo. (Foto: © Mathias Vejen, DR)

Sex og orgasme er tabu

Og det gør hun vel at mærke i et samfund, der sjældent taler åbent om sex, lyst og orgasme og i kvarterer, hvor familierne har fjernet den lille "tap" i generationer.

- Hvorfor skal den nu pludselig blive siddende, tænker de. De ved ikke, at det i virkeligheden er forfærdeligt for kvinden at miste det organ. Det er min opgave at forklare dem, hvad det egentlig er, de gør, fortæller Jeanett Fekhry, som er rådgiverens borgerlige navn.

Hun er ikke alene om den nærmest uoverkommelige opgave. Kirken står bag hende. Egyptens koptiske kirke gør en indsats i bekæmpelsen af omskæring blandt kvinder.

Kirken uddeler brochurer med fup og fakta om omskæring, komplikationer og sexlivet. Der står for eksempel i brochuren, at der ingen medicinske, sociale eller religiøse argumenter er for at omskære sin datter.

Rådgiveren Jeanett Fekhry på arbejde i Kairo. (Foto: © Mathias Vejen, DR)

Fordommene og myterne om omskæring af kvinder i Egypten er mange, og hver uge besøger Miss Jeanette derfor kristne familier for at give dem mere viden.

- Det gælder også om at redde de næste generationer af kvinder, siger hun.

Kvinde-til-kvinde

Denne dag er der undervisning for kvinder på anden sal i kirken. Lidt over klokken tolv er næsten alle stole optaget. De fremmødte har taget deres småbørn med, deres aldrende mødre eller bare sig selv. Der er ingen mænd i forsamlingen. Det er en kvinde-til-kvinde samtale.

De begynder undervisningen med at synge et par salmer. Derefter går Miss Jeanette ganske direkte til dagens emne.

Som det første viser hun kvinderne en tegning af kvindekønnet - det er ikke en kopi fra en undervisningsbog, for i Egypten har man ikke seksualundervisning. Det ligner i stedet, at hun selv har tegnet en vagina.

Rådgiveren Jeanett Fekhry på arbejde i Kairo. (Foto: © Mathias Vejen, DR)

Hun forklarer, hvad en omskæring går ud på. I nogle tilfælde fjernes klitoris, andre gange også de indre skamlæber og kvinden syes sammen.

- Det gør vældigt ondt. I kan få betændelse og problemer, når I skal føde, og I vil få ulyst til at gå i seng med jeres ægtemænd. Og som vi allerede ved, så fører det andre problemer i forholdet med sig, hvis det ikke fungerer i soveværelset, fortæller Miss Jeanette.

Pinlig bryllupsnat

En kvinde rækker hånden op og fortæller, at da hun skulle være sammen med sin ægtemand for første gang på brudenatten, gjorde det så forfærdeligt ondt, fordi hullet efter omskæring og sammensyning var blevet alt for lille.

Han tilkaldte sin mor, og det hele var blevet en meget pinlig affære, da hendes svigermor også blandede sig. Hun begynder at græde.

Rådgiveren Jeanett Fekhry på arbejde i Kairo. (Foto: © Mathias Vejen, DR)

En af de mest udbredte opfattelser blandt egyptiske kvinder er, at hvis ikke deres datter bliver omskåret, vil hun blive opfattet som løs på tråden. De tror, at hun vil blive vraget på sin bryllupsnat, fordi den nye ægtemand tror, hun har haft sex, hvis klitoris stadig er intakt.

De håber, at de kan styre pigens sexlyst ved omskæring, og de mener, hun bliver renere.

- Men jeres døtre kan godt være løse på tråden, selvom de er omskåret, siger Miss Jeanette til kvinderne.

Omskæring er forbudt

Det er forbudt ved lov at omskære piger i Egypten. Men loven bliver ikke håndhævet, og læger tjener gode penge på at omskære pigerne i private klinikker eller hjemme i stuerne.

Den første retssag nogensinde mod en læge blev for nylig gennemført ved en egyptisk domstol. Lægen Raslan Fadl blev idømt to års fængsel for drab på den 13-årige Suhair al-Bataa, der døde efter, at han omskar hende.

Men det var først efter lokalt og international pres fra menneskerettighedsorganisationer, at sagen blev appelleret og genoptaget efter, at lægen var blevet frikendt. Desuden har sagen ikke skabt megen røre i Egypten, hvor de fleste piger bliver omskåret, når de er mellem 10-13 år.

Rådgiveren Jeanett Fekhry på arbejde i Kairo. (Foto: © Puk Damsgård, DR)

Bibelen som argument

For Miss Jeanette gælder alle kneb for at stoppe den udbredte tradition. Hun bruger også Bibelen i sin undervisning for at overbevise kvinderne om, at omskæring er vold mod kvinder.

- Tror I Jomfru Maria var omskåret, spørger hun ud i gruppen. Kvinderne ryster på hovedet.

- Har I nogle sinde hørt om en helgen, der var omskåret, fortsætter hun.

- Derfor skal I ikke tro, at Gud vil, at I skal få deres døtre omskåret. Gud vil derimod straffe jer, hvis I gør det.

Se historien om omskæring af piger i Egypten i aften kl 21.30 i TV-Avisen på DR1.