Mississippi fjerner omstridt sydstatssymbol fra flag

Et krigsbanner for Konføderationen under Den Amerikanske Borgerkrig er blevet stemt ud af Mississippis flag.

En demonstrant, der er imod at ændre Mississippis delstatsflag, pakker sit flag sammen, efter at han og flere andre har protesteret i byen Jackson. (Foto: © RORY DOYLE, Scanpix)

Den amerikanske delstat Mississippi fjerner et symbol for Sydstaterne fra sit delstatsflag.

Det har delstatens senat afgjort ved en afstemning natten til mandag dansk tid, skriver nyhedsbureauet AFP.

Symbolet, der er placeret i venstre hjørne af flaget, er et krigsbanner for Konføderationens styrker under Den Amerikanske Borgerkrig.

Det har i længere tid været udskældt og kaldt et symbol på den amerikanske racisme mod sorte.

Ændringen af flaget sker, mens store demonstrationer mod politivold og racisme har fundet sted i hele USA efter den sorte mand George Floyds død i politiets varetægt.

I den henseende er delstatens regering igen blevet kritiseret for ikke at fjerne symbolet fra flaget.

Nyt flag på vej

Delstatens demokratiske senator, John Horhn, siger, at han godt er klar over, at det ikke vil løse problemerne, der er skabt af "USA's racistiske fortid".

- Det er trods alt et stort skridt på vejen mod at anerkende alles menneskelighed og selvværd, som Gud har givet, siger John Horhn ifølge AFP.

Formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi fra Demokraterne, på et tidligere pressemøde, hvor Mississippis delstatsflag (til højre) debatteres. Flaget indeholder elementer af sydstatsflaget (til venstre), der er forbundet med USA's fortid som slavenation. (Foto: © Michael Reynolds, Scanpix)

Ændringen af flaget blev vedtaget med 91 stemmer for og 23 stemmer imod.

En kommission skal i den nærmeste fremtid designe et nyt flag, der ikke indebærer konføderationssymbolet, men som inkluderer ordene: "In God, We Trust", eller på dansk: "Vi stoler på Gud". Det skriver nyhedsbureauet AP.

Flaget skal til afstemning

Borgerne i delstaten, der består af 38 procent sorte, skal godkende det nye flag 3. november i forbindelse med præsidentvalget.

Banneret blev indført på flaget i 1894 efter Borgerkrigen. Senere brugte gruppen Ku Klux Klan, der går ind for hvidt overherredømme, ofte flaget i deres kamp mod sorte.

I 2001 stemte delstatens borgere for at beholde symbolet på flaget, og det blev hyldet som et tegn på delstatens sydstatsarv.

Symbolet er også blevet bandlyst fra den amerikanske motorsportsserie Nascar, hvor tilskuere ofte kan ses vaje flaget med symbolet til løbene.

/ritzau/