Mistænkt for folkedrab anholdt efter 25 år: 'Det vidner om retfærdighed'

Den 84-årige Felicien Kabuga er mistænkt for at have finansieret folkedrabet i Rwanda i 1994.

Billeder af Felicien Kabuga, en af de sidste hovedmistænkte for folkedrabet i Rwanda i 1994. (Foto: - © Scanpix)

Der har været rygter om, at han skjulte sig i Kenya. Og at han var død.

Lørdag morgen blev en af verdens mest eftersøgte mænd, finansmanden Felicien Kabuga, dog anholdt nær den franske hovedstad, Paris.

Kabuga har været efterlyst for sin rolle i

folkedrabet
i Rwanda i 1994 og har været på flugt i mere end to årtier. Anholdelsen af den 84-årige mand vækker begejstring i flere af de foreninger, der stadig i dag kæmper for de overlevende fra
folkedrabet
.

- Vi hilser tilfangetagelsen af Felicien Kabuga meget velkommen, det er en prisværdig handling, der vidner om retfærdighed, siger Jean Pierre Dusingizemungu, der leder Ibuku, en paraplyorganisation for de overlevende fra

folkedrabet
.

Mindst 800.000 mennesker menes at have mistet livet under folkemordet i Rwanda. Så sent som i 2018 blev der fundet 40

massegrave
i Rwandas hovedstad, Kigali.

Også i organisationen Avega, der hjælper efterladte enker og børn, bliver nyheden om Kabuga modtaget positiv.

- Alle overlevende for

folkedrabet
er glade for, at han er anholdt. Alle har vi ventet på nyheden, for han var øverst på listen af mistænkte. Det er en god ting, at han nu skal stå til ansvar, siger leder af organisationen, Valerie Mukabayire, til BBC.

Tiltalt for folkemord

Finansmanden Felicien Kabuga var en del af landets daværende præsident Juvenal Habyarimanas inderkreds, og han er anklaget for at have finansieret de brutale militser, der slog hundredetusinder af etniske tutsier og mere moderate hutuer ihjel under massakren.

Den amerikanske regering har udlovet en

dusør
for ham på 4,6 millioner euro, svarende til knap 32 millioner kroner.

Tilbage i 1997 tiltalte

FN
's internatonale krigsforbryderdomstol for Rwanda Kabuga for syv tilfælde af folkemord, medvirken til folkemord og for forfølgelse og udryddelse af tutsier. Han er blandt andet anklaget for at have kontrolleret selskabet Radio Television Libre des Mille Collines, der udsendte
propaganda
og opfordrede til drab på tutsier.

USA har haft Felicien Kabuga på en liste over en af verdens mest eftersøgte mænd i årevis. Her er det annonce i en avis fra 2002. Dusøren for Kabuga lyder på knap 32 millioner kroner. (Foto: George Mulala © Scanpix)

Men efter 25 år på flugt er den 84-årige finansmand nu i de franske myndigheders varetægt og afventer en retssag.

Og står det til Jean Pierre Dusingizemungu, skal den foregå i det land, det hele handler om:

- Vores ønske, som samlet forening for overlevende for folkemord, er, at han bliver deporteret og tiltalt i Rwanda, hvor han har begået sine forbrydelser, siger Jean Pierre Dusingizemungu, leder af Ibuku, til nyhedsbureauet AFP.

Selvom det har taget mere end et kvart århundrede, sender anholdelsen af Kabuga og den forestående retssag et vigtigt signal, lyder det både fra

FN
og fra organisationerne.

Også

FN
’s generalsekretær Antonio Guterres ser positivt på anholdelsen.

- Det er et stærkt budskab om, at er man beskyldt for at have begået sådanne forbrydelser, kan man ikke undgår lov og retfærdighed, og man vil blive stillet til ansvar, siger

talsmand
for
FN
's generalsekretær Antonio Guterres, Stephane Dujarric.

Lang vej igen

Der er dog stadig lang vej igen, hvis den målsætning skal opfyldes. For det kræver tid og kræfter at få forberedt sager mod de mange mistænkte, der stadig går frit rundt, påpeger Alain Gauthier.

Omkring 800.000 tutsier mistede livet i 1994. Der er i dag 200 mindesmærker og museer spredt over hele Rwanda. Den 7. april hvert år starter en uges sørgehøjtidelighed for at mindes ofrene for folkedrabet. (© Jørn Stjerneklar © Mayday Press)

Han leder en forening, som blev stiftet i 2011 med det formål at forberede sager mod rwandere, der har deltaget i folkemord.

- Selvom vi ikke direkte er

involveret
i eftersøgningen af Kabuga, er det naturligvis
ekstraordinære
nyheder for os. Det faktum, at han er blevet anholdt, kan få konsekvenser for andre betydningsfulde rwandere, som befinder sig i Frankrig.

Han kalder det "forbløffende", at Felicien Kabuga nu er dukket op til overfladen i Frankrig.

- Selv uden hans

tilstedeværelse
i landet, er det allerede kendt, at Frankrig er et land, som giver ly til rwandere, der var medvirkende til
folkedrabet
. Vi har indsendt omkring 30 stævninger og kunne indsende mange flere, hvis vi havde flere ressourcer til at efterforske dem, siger Alain Gauthier.