Mistænkt gerningsmand erkender terror i Stockholm

39-årig mand fra Uzbekistan erkender, at han kørte lastbil ind i menneskemængde i Stockholm.

Politiet havde afspærret hele gaden, hvor Stockholms tingsrätt ligger. Her er den mistænkte Rakhmat Akilov for retten for at få sin varetægtsfængsling afgjort. (Foto: 10080 Fredrik Sandberg/TT © Scanpix)

Den mistænkte 39-årige gerningsmand bag angrebet i Stockholm, Rakhmat Akilov, erkender sig skyldig i terror.

Det siger hans advokat i byretten i Stockholm, hvor hans varetægtsfængsling er blevet forlænget i en måned.

- Han erkender terrorgerning, siger advokat Johan Eriksson.

Rakhmat Akilov gik allerede inden retsmødet med til fortsat at sidde fængslet.

Anklageren Hans Ihrman vil ikke oplyse, hvad Rakhmat Akilov har fortalt i forhørene, ej heller hvad den mistænktes eventuelle motiv har været.

Hans Ihrman siger, at det styrker bevisbyrden, at den formodede gerningsmand har erkendt, men efterforskningen er langtfra slut, og den kommer til at tage meget lang tid.

Politiet har ifølge SVT selv sagt, at man regner med at efterforske sagen i mindst et år.

Sympati for IS

Rakhmat Akilov blev anholdt sent om aftenen i fredags i Märsta uden for Stockholm, og politiet har siden anholdelsen været overbevist om, at man har haft fat i den rigtige gerningsmand.

Bevismaterialet mod ham er, som efterforskningen er skredet frem, kun blevet stærkere og stærkere, har rigspolitichef Dan Eliasson sagt til pressen.

Politiet har både sikret sig tekniske beviser, fotos og forskellig data, som styrker mistanken.

Rakhmat Akilov har uzbekiske rødder og var allerede inden angrebet efterlyst af politiet, fordi han ikke havde forladt Sverige efter at have fået afslag på sin ansøgning om opholdtilladelse.

Politiet har bekræftet, at han før angrebet havde udvist sympati for ekstremistiske grupper, herunder Islamisk Stat.

Sergels Torg i Stockholm tæt ved Drottninggatan er blevet stedet, hvor svenskerne sørger sammen. Blomsterhavet bare vokser og vokserr. (Foto: Christine Olsson/TT © Scanpix)

Angrebet med en lastbil på gågaden Drottninggatan i det centrale Stockholm kostede fire mennesker livet, og 15 blev såret.

Politiet har anholdt en anden person for at have spillet en eller anden rolle i angrebet, men der er ikke kommet mere nyt frem om vedkommende. Politiet har fundet beviser på, at denne person har forbindelser til Rakhmat Akilov.

I morgen skal domstolen tage stilling til, om den anden person stadig skal sidde bag tremmer.

Politiet sagde i går på et pressemøde, at man stadig arbejder ud fra en teori om, at der kan have været flere personer med i angrebet.