Mistænkt i norsk moskéskyderi sigtes for terror

Den 21-årige Philip Manshaus fremstilles i dag i retten. Han nægter at have begået noget strafbart.

Angrebet skete i denne moské i Bærum, der er en forstad til Oslo, lørdag eftermiddag. (Foto: TERJE PEDERSEN © Scanpix)

Den formodede gerningsmand bag et moskéskyderi i den norske by Bærum sigtes nu for terror udover drab og drabsforsøg.

Det oplyser politiet til NRK.

Den 21-årige mand ved navn Philip Manshaus bliver klokken 13 fremstillet i retten. Hans forsvarer, Unni Fries, fortæller til det norske nyhedsbureau NTB, at han ikke kommer til at afgive forklaring.

- Det er helt uproblematisk og en ret, han har. Mit job nu er at varetage hans interesser under retsmødet, siger Fries søndag aften til NTB, efter at hun har snakket med sin klient i flere timer.

"Nægter strafskyld"

Advokaten oplyser, at hendes klient nægter at have begået noget strafbart.

Unni Fries siger konkret, at den 21-årige "nægter strafskyld". Det er et almindelig juridisk begreb, der kan dække over, at en sigtet erkender at have gjort det, vedkommende er sigtet for, men ikke mener, at han kan eller skal straffes for det. Begrundelsen kan være, at gerningsmanden ikke husker noget om forbrydelsen eller påberåber sig nødret eller var utilregnelig i gerningsøjeblikket.

Den norske terrorist Anders Behring Breivik, der dræbte 77 personer i 2011, nægtede for eksempel strafskyld i sin retssag. Men i den aktuelle sag ved vi endnu ikke, hvad der ligger i udtrykket.

Forventede terrorsigtelse

Ved grundlovsforhøret vil anklagemyndigheden ifølge den norske avis VG argumentere for, at manden fængsles i fire uger.

Den mistænktes advokat oplyste søndag, at man forventede, at sigtelsen ville blive udbygget mandag, så det også indebar en sigtelse for terror.

- Jeg har forstået på politiet, at han bliver sigtet for terror mandag. De må foretage de vurderinger, de foretager, lød det fra forsvareren.

Delte højreekstreme holdninger

Norsk politi fortalte søndag, at de efterforsker skyderiet i moskéen Al-Noor Islamic Centre i Bærum, der ligger nær Oslo, lørdag som et forsøg på en terrorhandling.

Ingen blev dræbt, da den 21-årige ifølge politiet åbnede ild her. Han er dog sigtet for at have dræbt sin 17-årige stedsøster. Hun blev fundet død i mandens bolig i Bærum.

Den 21-årige mand er norsk statsborger med norsk baggrund.

Politiet har bekræftet, at han har delt højreekstreme holdninger på nettet. Motivet bag angrebet er ikke bekræftet.

Artiklen er opdateret, efter sigtelsen er blevet udvidet til også at gælde terror.

/DR Nyheder/